Ризики тромбозу після коронавірусу значно вищі, ніж через вакцинацію. Дослідження

4425 0
Наразі відомо, що щеплення вакциною AstraZeneca в рідкісних випадках можуть бути пов’язані з розвитком тромбозу.
Фото:AFP

Фото:AFP

Серед ускладнень коронавірусної хвороби Сovid-19 дослідження все частіше називають тромбоз. Це – стан, за якого у людини утворюються згустки крові в судинах, тобто тромби. Залежно від місця їх утворення, він може бути венозним чи артеріальним. Найчастіше вони утворюються у глибокій вені ноги та можуть пересуватись кровоносними судинами й потрапляти у легені (тромбоемболія легеневої артерії – ТЕЛА). Тромбоз глибоких вен та ТЕЛА  потенційно можуть призвести до смерті.

Зв’язок із коронавірусом

Наразі все частіше з’являються наукові підтвердження про порушення функції згортання крові, яка призводить до утворення тромбів, у хворих на Covid-19. Окремі дослідження стверджують, що тромбоемболія легеневої артерії наявна у понад половини померлих внаслідок коронавірусу. 

Ще одне дослідження, яке провели у Франції та Нідерландах, свідчить, що близько 20-30% пацієнтів, які важко перенесли коронавірусну хворобу, мають тромботичні ускладнення.

Читайте також: Як Сovid-19 впливає на наші органи і якої шкоди завдає. Дослідження Вloomberg

Механізми утворення тромбів у хворих на Covid-19 все ще вивчаються, оскільки різні тромби формуються різними шляхами. Це може бути своєрідна захисна реакція організму на Covid-19. Інша гіпотеза полягає в тому, що SARS-CoV-2 атакує ендотеліальні клітини (клітини, що вистилають судини), які відповідають за протидію утворенню тромбів. 

Попри те, що питання утворення тромбів у хворих на Covid-19 досі вивчається, методи його лікування та профілактики є доказовими та відомі лікарям. У будь-якому разі тромбоз у хворих на Covid-19 – доволі поширене явище, яке може мати незворотні наслідки для життя людини. 

Вакцинація та тромбоз 

Вакцинація від коронавірусу мінімізує ризик тяжкого перебігу хвороби та смерті. Наразі відомо, що щеплення вакциною AstraZeneca в рідкісних випадках можуть бути пов’язані з розвитком тромбозу. Йдеться, як зазначають у МОЗ, лише про можливий зв’язок, а не доведений, зокрема про одну людину із 50 тисяч у віці до 50 років. Тобто вірогідність становить 0,002%, та про одну людину на 100 тисяч віком від 50 років – вірогідність 0,001%.

Читайте також: Які фактори підвищують ризик виникнення тромбозів і до чого тут вакцинація. Пояснення

У той самий час частота утворення тромбів, як за важкого, так і за легкого перебігу коронавірусу, значно вища, ніж через вакцинацію. Саме тому ризик тромбозу внаслідок перенесеної хвороби є в рази вищим та не є співмірним із можливим ризиком  розвитку тромбозу від вакцинації, яка, між іншим, надійно захищає людину від цього та інших негативних наслідків коронавірусної хвороби. 

Додамо, що до ознак і симптомів тромбозу належать: біль і/або чутливість у литці або стегні, набряк ноги, стопи або щиколотки, почервоніння і/або помітна зміна кольору тіла. Задишка, часте дихання, біль у грудях, швидкий пульс, запаморочення і/або втрата свідомості можуть бути ознаками та симптомами тромбоемболії легеневої артерії. 

До факторів ризику утворення тромбів відносять куріння, вживання протизаплідних пігулок, варикозне розширення вен, малорухливий спосіб життя, ожиріння, вагітність, вживання алкоголю тощо. Крім того, до факторів утворення тромбів відноситься тривале перебування на лікарняному ліжку, хірургічні операції, онкологічні захворювання, випадки тромбозів у родині.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!