Чи можливий Майдан-3? Думки експертів

2889 0
21 листопада, у річницю Євромайдану, в Україні відзначають День гідності та свободи. За ці 12 місяців основні цілі Майдану досягнуті, говорять політологи. Водночас учасники Революції гідності запевняють: Майдан триває, його вимоги не виконані, а боротьба не закінчилася. Які ж реальні результати Євромайдану і чи можливий Майдан-3?
facenews.ua, dif.org.ua, joinfo.ua

facenews.ua, dif.org.ua, joinfo.ua

Найбільше від Майдану виграв український народ та тогочасна опозиція, яка зараз прийшла до влади. Водночас, Майдан-3 таки можливий – і навіть найближчим часом. Так вважає більшість експертів, опитаних Фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва», розповіла його директор Ірина Бекешкіна, пише Радіо Свобода.

Ірина Бекешкіна: «Більшість експертів вважає, що основні цілі революції були досягнуті, а саме ліквідація режиму Віктора Януковича підписання Угоди з ЄС, активізація волонтерського руху. Водночас на Донбасі більше 70% вважають, що Майдан – це був державний переворот, більше половини вважає, що здійснений він був за підтримки Заходу».

За рік після Майдану українці не побороли корупцію, не встановили верховенства права і не провели повноцінної люстрації. І в цьому сенсі, революція незавершена, каже політолог Олексій Гарань. З іншого боку, вважати, що нічого не змінилося, теж не можна, впевнений він.

Читайте також: Майдан триває. Історія четверта

Олексій Гарань: «Мене дратує, коли йде полеміка, особливо на телебаченні, і кажуть: нічого не змінилося після Майдану. Змінилося. Багато що змінилося, в тому числі і те, що на центральних телеканалах ми можемо критикувати владу, як президента, так і прем’єра. Повернулася конституційна реформа, це була одна з головних і перших вимог. Ми отримали більш збалансовану систему з розподілом влади. Зцементувалася українська політична нація. Ми не бачимо дискусії, хто якою мовою розмовляє, в яку церкву ходить. Нині інші критерії: що ти зробив для України».

Водночас для активістки, ведучої Майдану та співачки Руслани Лижичко, Майдан триває і досі. За її словами, помилки Помаранчевої революції допустити неможна.

Руслана Лижичко: «Про нинішню систему можна сказати – і крадуть, і брешуть. Нічого і ніхто ще не поламав, ми повинні розхитувати цю стару систему. Майдан вийшов проти корупційної системи. Але в нашій країні продовжують існування феодали. Ці царьки думають що корупційні системи збудовані довкола них, працюватимуть далі. Ні! Для всіх феодалів Майдан – це «шухер», це кінець вашого існування в Україні! Дивуюся, що олігархічні клани не зробили висновків».

Читайте також: Як у Львові відзначатимуть річницю Майдану. Заходи


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!