Чи можна вакцинуватися людям з алергією. Пояснення МОЗ

1663 0
Якщо у людини немає алергії на будь-які компоненти, то вакцинуватися можна.

У Міністерстві охорони здоров’я пояснили, чи можна вакцинуватися людям з алергією. Вони стверджують, що якщо у вас є алергія на щось, але вона не пов’язана з реакцією на щеплення, то вакцинуватися проти коронавірусу обов’язково потрібно.

«Науці наразі відомо понад 20 тисяч алергенів, не кожен із них викликає реакцію в кожної людини з алергією. Тому якщо ваша алергія не пов’язана з реакцією на щеплення, то вакцинуватися обов’язково треба», - зазначають у МОЗ.

Читайте також: Чи можна вакцинуватися людям із астмою, онкологією чи діабетом. Пояснює експертка

Якщо у вас є алергія,  яка не пов’язана з вакцинами — на їжу, домашніх тварин, отруту, фактори довкілля, латекс, пероральні ліки тощо, то щеплюватися можна, вона не є протипоказом до вакцинації, кажуть у МОЗ.

Алергійний риніт також не впливає на щеплення, з ним вакцинуватися можна.

Якщо ви знаєте, які саме алергени викликають у вас реакцію, ознайомтеся зі складом вакцини. Склад опублікований в інструкції на сайті Державного експертного центру МОЗ (www.dec.gov.ua), на сайті vaccination.covid19.gov.ua. Або ж запитайте у медичних працівників у місці вакцинації. Якщо маєте алергію на один із компонентів, то вам не варто щепитися цією вакциною.

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv спілкувалося з експерткою з епідеміології департаменту охорони здоров’я ЛОДА Оксаною Пушкарьовою про те, чи можна вакцинувати людей з хронічними, онкозахворюваннями та цукровим діабетом. Детальніше читайте тут.


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!