Чи загрожує львів’янам грип: думка головного епідеміолога області

5825 0
Вікторія Нижник, головний спеціаліст Головного управління держсанепідслужби у Львівській області, розповіла Tvoemisto.tv, чи справді у Львові є епідемія грипу, хто належить до групи ризику та як найкраще уберегтися від хвороби.

Як пояснила Вікторія Нижник, випадків свинячого грипу у Львові та області поки що не зафіксовано.

Однак, щодо звичайного грипу та респіраторних інфекцій, то за перший тиждень 2016 року у Львові захворіло 2 689 осіб. За такої кількості, інтенсивний показник становить лише 35,8%. Для епідемічного порогу ця цифра має становити 80,1%. «Отже, Львову зараз епідемія грипу не загрожує: маємо показник удвічі нижчий від епідемічного порогу. А в порівнянні з минулим тижнем, кількість хворих навіть зменшилась на 89 випадків. Львів’янам немає причин переживати, але насторога бути повинна. Також додам, що майже половина хворих – це діти (49,2%)», – зазначила Вікторія Нижник.

Читайте також: Як вберегтись від грипу. Три поради від лікарів

За її словами, ризик отримати ускладнення від грипу мають літні люди; також особи із хронічними захворюваннями легень, серця, печінки, нирок; особи з пригніченим імунітетом (ВІЛ-інфіковані) або ті, які перебувають на хіміотерапії чи вживають стероїдні гормони. Також у зоні ризику є вагітні жінки та медичні працівники, які контактують з хворими.

«Найкращим методом профілактики грипу є вакцинація. Починати можна від шестимісячного віку, щеплення роблять також і вагітним жінкам. Якщо вирішили вакцинувати, то варто пам’ятати: як дорослі, так і діти мають бути при цьому абсолютно здоровими. Якщо є ознаки застуди, то вакцинація може ще й зашкодити. До того ж, імунітет після вакцинації з’являється лише через два-три тижні. Тобто протягом цього часу організм лишається незахищеним і вразливим для інфекції. Тому вакцинацію найкраще проводити перед початком очікуваного спалаху епідемії, попередньо обов’язково пройшовши огляд у сімейного лікаря», – розповіла Вікторія Нижник.

Спілкувалася Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!