Чим унікальні оновлені зали Львівської політехніки. Фото, відео

6211 0
В актовій та читальній залі бібліотеки Львівської політехніки відреставрували люстри, стіни та унікальну за конструкцією шафу.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

У Львові, у головному корпусі Національного університету «Львівська політехніка», є дві унікальні зали, які власними силами відреставрували викладачі, професори та студенти-реставратори. Йдеться про Актову та читальну залу старої бібліотеки, які знаходяться на вул. Бандери, 12. Про це повідомляє кореспондент Тvoemisto.tv.

Роботи над відновленням актової зали Політехніки розпочали ще у 2015 р. після наукових архітектурно-реставраційних досліджень. Головне завдання, яке стояло – повернути втрачений вигляд головного приміщення університету, бо тут колись була зала засідань великого сенату.

За словами завідувача кафедри архітектури та реставрації Інституту архітектури та дизайну професора Миколи Бевза, тут реставрували малярську та скульптурну декорацію зали, яку у 1884 р. реалізував художник і архітектор Іван Долинський, за задумом першого ректора, архітектора Юліана Захарієвича.

«Реставрацію стін виконали методом очищення, консервації і доповнення втрачених фрагментів, відреставрували люстри, які раніше працювали на гасі, відтворили малярські роботи картин Яна Матейка. Крім того, провели комплект супровідної документації та підготували рекомендації з реставрації підлоги, стелі та частин інтер’єру, а саме карнизу та скульптур. Це чи не найскладніші роботи, тому їх залишили на наступний етап», – каже Микола Бевз.

Усі картини в актовому залі, за його словами, збережені. Їх законсервували і зараз вони потребують заміни підрамників, тож у Львівській політехніці запрошують інвесторів, які фінансово готові долучилися до цих робіт.

У скільки обійшлася реставрація зали – не відомо. Микола Бевз каже, що не підраховували. Усі роботи виконували 6 працівників Політехніки на ентузіазмі.

У найближчих планах Львівської політехніки – аби історичний кампус на Бандери внесли до об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО через об’єднання їх із комплексом собору Святого Юри.

У читальній залі старої бібліотеки реставраційні роботи розпочали два роки тому. Відомо, що у Європі є лише 2 схожих зали в старих італійських університетах. Щоправда, там немає такої унікальної конструкції шаф.

Сама шафа у бібліотеці двоповерхова. Піднятися знизу вверх можна сходами. Повсюди стилізовані портрети самих проєктантів – того ж Юліана Захарієвича і львівського скульптора та архітектора, професора Львівської політехніки Леонарда Марконі.

Дверцята шафок раніше були зафарбовані білою олійною фарбою. Під час реставрації працівники все очистили, та коли зняли зашивку всередині шаф, з'ясувалося, що за нею є первісне зафарбування стін з темно-зеленим фоном.

Посеред читальної зали стоїть стіл, який виконали студенти художнього професійно-технічного училища містечка Івано-Франкове.

«Це буде зала промоції та презентацій. Передбачається, що за столом засідатимуть люди найвищого рангу», – каже Микола Бевз.

Серед інших виконаних робіт – відреставровані світильники та відновлена підлога.

Ольга Шведа

Фото і відео Тараса Бабенчука


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!