Covid-19 чи грип. Як відрізнити ці два захворювання у сезон ГРЗ

10103 0
Відмінна риса Covid-19 від грипу – це втрата відчуття смаку та запаху. А ще грип зазвичай не спричиняє утруднене дихання.

Коронавірус – не грип, утім медики зазначають, що в сезон гострих респіраторних захворювань відрізнити інфекцію спричинену Sara-CoV-2 від ГРЗ за симптомами вкрай важко. Діагностувати коронавірусну інфекцію можна лише провівши тестування методом ПЛР (полімеразної ланцюгової реакції – ред.), або ж ІФА (імуноферментний аналіз – ред.)

Якими є симптоми при Covid-19?

Основні симптоми, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, це підвищена температура, кашель, втома, ускладнене дихання. Медики ж зауважують, що при коронавірусній інфекції пацієнти також часто скаржаться і на біль у горлі, головний біль, біль у м’язах, а ще буває нудота, блювота, діарея. Цікаво, що Covid-19 частіше, ніж грип, спричиняє втрату смаку та запаху.

Читайте також: На Сovid-19 хворіють повторно. Чи варто панікувати

Втім, треба пам’ятати, що дехто має дуже слабко виражені симптоми, а то й взагалі безсимптомнтий носій вірусу. Така людина також може заразити когось.

«Відмінна риса Covid-19 від грипу – це втрата відчуття смаку та запаху. Також експерти зазначають, що грип зазвичай не спричиняє утруднене дихання», – про це на своїй сторінці у фейсбук пише колишня очільниця МОЗу Уляна Супрун.

Важлива послідовність

Нещодавно дослідники Університету Південної Кароліни опублікували дослідження в якому стверджують, що при перших симптомах видно, чи це Covid-19, грип чи застуда. Вони проаналізували тисячі історій хвороб респітарорних захворювань, звертаючи увагу на послідовність появи симптомів, пише «Українська правда Життя»

Отже, якщо спочатку піднімається температура – це Covid-19, якщо першим з’явився кашель – це грип, а якщо спершу заболіло горло – застуда, сльозяться очі та нежить – це алергія.

Дослідники зауважують, не у всіх недуга протікає однаково. Втім, у більшості випадків симптоми хвороб проявляються саме у такому порядку.

Хвороба молодшає і стає агресивнішою

Медики зазначають, що сьогодні все більше важких пацієнтів, і вони значно молодші, ніж ті, хто хворів на початку епідемії. Про це у коментарі Тvoemisto.tv розповіла завідувачка відділення пульмонології №2 Центру легеневого здоров'я Ольга Толох.

«Зараз поступають пацієнти із суттєво важчим перебігом пневмоній, все більше кисневозалежні. Все більше пацієнтів суттєво молодшого віку, ніж раніше. Раніше 30-40 років – це була рідкісна категорія пацієнтів, нині їх значно більше», – каже Ольга Толох.

Вона додає, що відновлення після перенесення коронавірусної інфекції – досить тривалий процес. Все залежить від важкості перебігу ускладнень, утім щонайменше місяць організму потрібно, аби відновитися, а якщо перебіг захворювання був дещо ускладнений, то відновлення забере і два, а то й три місяці.

Нагадаємо, грип, на відміну від Covid-19, є вакцинокерованою недугою. Тому медики рекомендують вакцинуватися від грипу  якнайшвидше.

Вікторія Савіцька



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!