Давні галицькі різдвяні переписи та Німеччина теж надасть Україні Patriot. Підсумки доби

1154 0
Нині 6 січня та 317 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: : Маргарита Марушевська

Фото: : Маргарита Марушевська

Ситуація на фронті: Німеччина слідом за Сполученими Штатами поставить Україні додаткову батарею системи протиракетної оборони Patriot. «Наприкінці грудня Сполучені Штати оголосили про передачу Україні батареї зенітних ракетних комплексів «Patriot». Німеччина долучиться до Сполучених Штатів у постачанні додаткової батареї ППО «Patriot» в Україну», – про це йдеться в заяві Білого дому за підсумками телефонної розмови президента США Джо Байдена і канцлера Німеччини Олафа Шольца.

Відбулось чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якому заслухали доповіді про актуальну ситуацію на передовій та ймовірні дії противника у найближчий період. Також було проаналізовано стан забезпечення Сил оборони України необхідним озброєнням і боєприпасами, а також ударними та розвідувальними БпЛА.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки ворога на Стельмахівку, Макіївку і Площанку Луганської області та Спірне, Соледар, Красну Гору, Бахмут, Кліщіївку, Курдюмівку, Первомайське, Мар’їнку і Побєду – Донецької.  Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 17 ударів по районах зосередження ворога, а також 3 – по позиціях його ЗРК. Збито ворожі літак Су-25 та гелікоптер Мі-8.

У звʼязку з високою ефективністю засобів вогневого ураження Сил оборони, у Старобільську противник посилив контррозвідувальний режим. Окупанти перевіряють мобільні телефони жителів. Особлива увага приділяється тим, у кого в списках є номери абонентів українських операторів зв’язку.


Читайте також: На Львівщині затримали російського агента, що наводив ракети на стратегічні підприємства України. Поплічником ворога виявився інженер одного з держпідприємств, розташованих на Сході.

Акцент дня: Як повернутись у Різдво дитинства, або Пампушки моєї бабці Марії. Львів’янка Ірена Никулишин ділиться давніми різдвяними переписами.

«З-посеред усіх Свят з дитинства я найбільше любила Різдвяні. Мій дідусь Станіслав ставив ялинку 6 січня. І стояла вона до Стрітення. А від Нового Року бабця Марія пекла! У хаті пахло святами! Сирник, медівник, амоняковий, горіховий, мадярський, цитриновий, чеколядовий... Пляцків мало бути 7! А ще струсля (дріжджова плетінка), тістечка та пампухи. Цю неповторну теплу родинну атмосферу, цей «рух» в кухні – щось вариться, смажиться, печеться, – пам’ятаю дотепер. Коли щось робили – колядували. Таке неповторне очікування Свят, що надходять! І вишиті бабцею серветки – чисті, викрохмалені, випрасувані «на кант», чекають лягти на столи, накаслики...»

На цю ж тему: На будь-який смак. П’ять рецептів різдвяної куті. Напередодні Святвечора українці традиційно готують 12 основних страв. Головна серед них безперечно – кутя. Хороший смак і ситність цієї страви є невід’ємною частиною святкування Різдва. Ми зібрали для вас 5 рецептів приготування куті.

А також: А чи знають львів’яни, що вірмени святкують Різдво 6 січня? Львів – центр вірмен в Україні, тут розташований величний Вірменський кафедральний собор Успіння Пресвятої Богородиці. Екскурсоводка Олександра Дябіна розповідає, як святкують Різдво вірмени та чому у той самий день у них і Водохреща.

Ключові події:

1. Розклад Різдвяних богослужінь у Львові 7-9 січня. Керівники релігійних громад області мають забезпечити проведення трансляцій богослужінь на онлайн-ресурсах, таким чином мінімізувавши присутність вірян у самих храмах.

Читайте також: «Різдвяна ніч» та концерт у Шевченківському гаю. Куди львів’янам піти на Різдво. Tvoemisto.tv пропонує підбірку подій у Львові;

2. Пам’яті львівського іконописця Остапа Лозинського присвятили кліп з колядкою. Відео. «Колядку присвячуємо пам’яті Остапа Лозинського (1983-2022), чудового львівського художника, колекціонера та близької нам людини, з яким нам пощастило мандрувати бездоріжжями Гуцульщини, Буковини та Мараморощини», – кажуть друзі Остапа;

3. В Україні оновили алгоритм отримання посвідчення водія. Відтепер майбутнім водіям перед практичними заняттями необхідна скласти теоретичний іспит;

4. Стало відомо, як виглядатиме реабілітаційний центр в Брюховичах. Візуалізація. Проєкти оцінювали за кращими рішеннями щодо термомодернізації, енергозабезпечення, облаштування благоустрою тощо;

5. Портрет львівського туриста. Хто сюди їде і яким є попит на свята. Протягом 2022 року та у перші дні 2023 у Львові переважає внутрішній турист: відвідати місто приїжджають люди із східних та центральних областей України. За словами керівниці управління туризму ЛМР Христини Лебедь, 25-26 січня 2022 року львівські готелі були заповненими лише на 41%, на Новий рік цей відсоток був вищим – 51-52%. Зараз, на рідзвяні свята 6-9 січня, заповненість у готелях фіксують на рівні 39-40%;

Читайте також: Попри аномально теплу погоду цієї зими ведмеді у притулку «Домажир» заснули. «Наші ведмеді вже всі в зимовій сплячці. Через погоду і умови, в яких вони утримувалися до того, як прибули до нас, у них не такий міцний сон як зазвичай. Вони можуть прокинутися, показатися з барлоги, походити, але потім повертаються в сон. У ці моменти до них не підходять і не дають їсти, щоб не перебивати сон, бо вони вже набрали необхідну масу, з якою вони мають перезимувати», – зазначила розповіла менеджерка притулку Оля Федорів.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!