ДБР завершило розслідування щодо розстрілу «Небесної сотні». Хто постане перед судом

541 0
Дії колишнього президента Януковича та екскерівників правоохоронних органів призвели до масових жертв.

Правоохоронці завершили розслідування найбільшої справи Майдану – розстрілу «Небесної сотні». Про це розповіли у пресцентрі Державного бюро розслідувань.

«Злочини проти основ Національної безпеки не мають терміну давності. Тим більше коли йдеться про трагічні події, які стали фундаментом новітньої історії країни. Працівники ДБР завершили розслідування масштабної справи щодо колишнього керівництва держави за організацію розгону та розстрілів демонстрантів 18 – 20 лютого 2014 року», – йдеться у повідомленні.

Обвинувальний акт вже скерували до суду.

Кого обвинувачують у злочинах

  • Президента України Віктора Януковича;

  • Міністра внутрішніх справ України;

  • заступника Міністра внутрішніх справ України;

  • Голову СБУ;

  • Першиого заступника Голови СБУ – керівника Антитерористичного центру;

  • Міністра оборони України;

  • начальника Головного управління – командувача внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України;

  • в.о. начальника ГУМВС України в м. Києві;

  • заступниканачальника ГУМВС України – начальника міліції громадської безпеки;

  • командира ПМОП «Беркут» при ГУМВС України в м. Києві.

Вдалось встановити причетність цих людей до наказів та рішень щодо застосування зброї та спеціальних засобів правоохоронцями для розгону протестувальників у центрі Києва 18-20 лютого 2014 року 

Також посадовці організували штурм Майдану під виглядом «антитерористичної операції», а вранці 20 лютого наказали розстрілювати мітингувальників. У ДБР наголошують, що це робилось з перевищенням влади, службових повноважень, без жодних законних підстав.

 «Такі дії колишнього Президента та екскерівників правоохоронних органів призвели до масових жертв серед учасників акцій протесту в центральній частині Києва, в тому числі до смерті 67 цивільним особам. Всього постраждали 887 осіб та 132 правоохоронці. Завдано майнових збитків на суму понад 16 мільйонів гривень», – кажуть у пресслужбі Держбюро розслідувань.

Читайте також: Небесна Сотня АТО з Львівщини. Герої поіменно (доповнено)

Додають, що досудове розслідування здійснювалось за спеціальною процедурою, адже обвинувачені втекли з України, щоб уникнути покарання.

Які злочини зафіксувало ДБР

Кримінальне провадження щодо розстрілу «Небесної сотні» об’єднує в собі 1019 епізодів злочинного перешкоджання акціям протесту та налічує 1878 томів зібраних матеріалів. Максимальне покарання передбачає довічне позбавлення волі.

«Колишні президент та керівники силового блоку обвинувачуються в організації вчинення з 18 по 20 лютого 2014 року у складі злочинної групи незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, перевищення працівниками правоохоронних органів влади та службових повноважень, умисних вбивств та закінчених замахів на вбивства, заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень, а також організації терористичного акту», – пояснюють в ДБР.

Встановлено також, що колишні Голова СБУ та командувач внутрішніх військ МВС України після розпаду срср проходили військову службу у збройних силах російської федерації, та, як наслідок, набули громадянство рф, отримали допуск і доступ до військової й державної таємниці рф, склали присягу на вірність її народу та перебували на усіх видах забезпечення у збройних силах рф. А тому, віддюачи накази на застосування насильства щодо мітингувальників, вони діяли в інтересах російської федерації.

Правоохоронці кажуть, що частина обвинувачених переховуються у тимчасово окупованому Криму. Тож їх візьмуть під варту одразу після деокупації півострова.

Нагадаємо, 1 жовтня з нагоди відзначення Дня захисників і захисниць України у Львові на Личаківському кладовищі вшанували пам'ять Героїв, які загинули, захищаючи Україну. Серед присутніх на вшануванні було керівництво області, представники військових та силових структур, родини учасників російсько-української війни та родини Героїв Небесної Сотні, а також духовенство.

Тетяна Дзяма

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!