Де найчастіше зупинялися переселенці на Львівщині. Результати дослідження

2043 0
Серед опитаних респондентів-переселенців жінок на Львівщині – 73%, чоловіків – 27%.
Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Найбільша кількість внутрішньо переміщених осіб прибули до Львова у березні – 59%, а найчастіше люди зупинялися у Львівському районі, зокрема у Львові, Винниках, Брюховичах, Жовкві. Таких осіб – 42%. Водночас найменше переселенців розмістилися у Золочівському районі – лише 3%. Про це свідчать дані дослідження соціологічної агенції Fama.

Серед опитаних респондентів-ВПО жінок на Львівщині – 73%, чоловіків – 27%. У кожного четвертого опитаного переселенця, який переїхав на Львівщину, житло знищене або пошкоджене. 

Читайте також: У Львові почали зводити тимчасове житло для вагітних переселенок. Фото

На момент опитування 58% респондентів проживали у спеціальних шелтерах: це школи, гуртожитки, гуманітарні штаби, доми молитв, лікарні, санаторії тощо. Натомість 21% ВПО на Львівщині поселились в помешканнях друзів, родичів чи волонтерів; Ще 10% респондентів орендували приміщення на довготривалий період, 4% – на короткий термін. У хостелах та готелях проживали 2% респондентів, у власному помешканні лише 1%. Водночас 77% опитаних ВПО відповіли, що не оплачують своє проживання взагалі, 14% оплачують житло частково, 9% – повну суму.

Крім того, 83% опитаних переселенців задоволені умовами свого проживання на Львівщині. Натомість 17% планують повернутись в населений пункт, де проживав(-ла) до повномасштабного вторгнення РФ. Ще 40% планують перебувати на Львівщині до можливості повернутися додому. 10% планують залишитися жити на Львівщині у довгостроковій перспективі.

Додамо, що дослідження провели в межах проєкту Ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля», «Експрес-картування потреб ВПО у Львівській області». Опитування проводилиметодом «face-to-face» інтерв'ю у період з 16 по 20 квітня 2022 року. Загалом опитали 433 ВПО, які зупинились у населених пунктах Львівської області, віком від 18 років. Максимальна теоретична похибка репрезентативності вибірки становить 5%.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!