Депутата облради і ексголовного тюремника Львівщини засудили до 5 років в'язниці

8530 0
Чоловік вимагав і щомісячно отримував від керівників неправомірну вигоду.
Михайло Дзюдзя

Михайло Дзюдзя

Колишнього начальника Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції Михайла Дзюдзя, який є депутатом Львівської обласної ради, засудили до 5 років ув’язнення за одержання неправомірної вигоди. Про це йдеться в ухвалі Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

За даними Центру журналістських розслідувань «Сила правди», у березні 2020 року Національне антикорупційне бюро України під час спільної операції із Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою та Службою безпеки України затримало головного тюремника західного регіону за те, що він організував систему поборів із закладів позбавлення волі. Викрити начальника управління допомогли його підлеглі.

Читайте також: Депутата облради і головного тюремника Львівщини затримали на хабарі в останній день роботи на посаді

Із матеріалів справи відомо, що наприкінці 2019 року Михайло Дзюдзь почав натякати, щоб керівники колоній передавали йому 10-20% від всіх видатків, які виділялись державою на закупівлю палива, продовольче забезпечення засуджених, ремонтні роботи тощо. Цей відсоток потрібно було віддавати, якщо начальники хотіли зберегти свої посади. Крім того, згідно із свідченнями директора Маневицької виправної колонії Сергія Ховайла, Дзюдзь почав вимагати від керівників щомісячної плати по 500 доларів за непризначення перевірок очолюваних ними закладів. Зі слів Ховайла, він спочатку відмовився платити і згодом до нього справді приїхали з перевіркою. Після чого Дзюдзь нібито почав погрожувати йому звільненням. 

Також встановлено, що коли Цуманській виправній колонії (№ 84) було виділено понад 270 тис. грн на капітальне будівництво котельні, з директора почали вимагати відкат у сумі 41 тис. грн. У січні 2020-го Ховайло і Пелих написали заяви в НАБУ. Далі тривали негласні слідчі дії. Під час цих дій було зафіксовано передачу грошей і талони на бензин, які відбувалися в ресторанах. Керівники установ по черзі заходили в зал, де знаходився начальник управління, і давали йому гроші. На наступному зібранні в ресторані начальника управління затримали в службовому авто.

У суді він і його захисники наполягали, що це була провокація хабаря. Зустріч в ресторані Дзюдзь пояснив тим, що збирався на пенсію, а його підлеглі хотіли вручити йому подарунки і подякувати за співпрацю. Проте у суді ці аргументи не підтвердилися.

14 жовтня 2022 року Дзюдзя визнали винним у вимаганні і отриманні неправомірної вигоди і засудили до 6 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна. До набуття вироком чинності колишнього посадовця відпустили під особисте зобов’язання. Згодом він подав апеляцію. 21 квітня 2023 року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду частково задовольнила скаргу і змінила вирок, виключивши з нього обставину вимагання. Покарання змінили на 5 років за гратами. Вирок ухвалили виконати негайно.

_________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!