Державні будівельні норми в Україні адаптують для незрячих

2581 0
Їх планують затвердити вже до кінця року.
ілюстративне фото: з відкритих джерел

ілюстративне фото: з відкритих джерел

До кінця року в Україні планують затвердити нові державні будівельні норми, адаптовані для незрячих чи людей з порушенням зору. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе.

За словами Парцхаладзе, нові ДБН спрямовані на створення безбар’єрного простору, який має стати доступним для всіх категорій людей з інвалідністю та інших малообільних груп населення.

Зокрема, для незрячих людей та людей з порушенням зору планують встановити тактильні елементи доступності – підлогові смуги і таблички або позначки з шрифтом Брайля; візуальні – контрастні кольорові знаки, інформаційні таблички, інформатори і покажчики вздовж вулиць та на вході, всередині будівель, а також аудіопокажчики – звукові маячки-сигналізатори та голосові інформатори. Ці норми будуть обов’язковими в новому проекті ДБН.

Читайте також: В Україні перед зупинками транспорту будуватимуть захисні стовпчики

«За неофіційними даними у нас налічується від 100 до 300 тисяч людей з порушеннями зору, з них понад 10 тис. - це діти. І орієнтуватися їм в існуючому неадаптованому просторі дуже складно. Проект нового ДБН розроблений ПАТ КиївЗНДІЕП на заміну діючого ДБН В.2.2-17:2006 “Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення”. Він адаптований до європейських норм та міститиме наглядні приклади того, як це має виконуватися на практиці»,  пише посадовець.

За словами заступника міністра нові ДБН планують затвердити до кінця цього року.

Ілюстрації з Facebook-сторінки Льва Парцхаладзе


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!