В українських Карпатах закликають зупинити автоперегони. Чому це важливо

4183 0
Будь-який транспорт нищить флору та фауну українських Карпат.
Фото: Evgeny Kraws

Фото: Evgeny Kraws

Відпочиваючи у Карпатах на Львівщині мешканці скаржаться на те, що транспорт, джипи, квадроцикли нищать заповідні гірські території. Відповідний допис із проблемою опублікував Сергій Рябов. Він зазначив, що, приміром, на інформаційному стенді при вході на територію заказника «Либохора» вказано, що проїзд транспорту тут, поза межами доріг, заборонений, за винятком службового транспорту (лісового господарства, ДСНС, поліції), але цю заборону, по суті, ігнорують.

Tvoemisto.tv розпитувало посадовців, чи дозволений сюди заїзд транспорту і як із цим бути. Начальник Державної екологічної інспекції у Львівській області Микола Маланич каже, що заїзд, а тим більше перегони позашляховиками, мотоциклами чи квадроциклами по горах та лісах заборонені. За це передбачена адміністративна відповідальність. 

За його словами, будь-який транспорт нищить флору та фауну українських Карпат. Навіть на відновлення трав’яного покриву потрібні сотні років. Ще більше дошкуляють джипери селянам та пішим туристам.

Маланич зазначає, що заїзд техніки дозволений лише в разі необхідності – якщо будують дороги чи вивозять тягою. Але це має бути передбачено і дозволено. По бездоріжжю – суворо заборонено. Для цього є приблизно 260 кілометрів гірських доріг, по яких прокладені маршрути і можна їздити.

Читайте також: Атака на гори. Будівництво монастиря на найвищій вершині Росохацьких полонин – це екологічна руйнація

На категоричній забороні наголошує і начальник управління туризму та курортів Львівської ОДА Тарас Лозинський. Зокрема, поїздки транспортом по національно-природніх парках, заповідних зонах та ландшафтах.

«За кордоном більшість парків загороджені, мають пропускні пункти, тому й не допускають будь-якого транспорту. У нас цього немає, тому кожен може заїхати куди забажає», – каже Тарас Лозинський.

Начальник Держекоінспекції у Львівській області Микола Маланич повідомив, що служба постійно проводить карпатські рейди різними районами, для цього навіть створені цілі групи, куди входять інспектори, дільничні поліцейські, ДСНСники, голови адміністрації чи їх представники.

«Але з початку року жодного порушення зафіксувати не вдалося. Річ у тім, що нам важко впіймати тих, хто їздить по бездоріжжях приватними мотоциклами чи квадроциклами. Ці транспортні засоби дуже швидкі», – зазначив він.

Читайте також: Ділянку на території «Тустані», яку мали віддати у приватну власність, зберегли за заповідником

Проте, навіть коли порушення зафіксували, інспектори держекослужби можуть лише скласти протокол. Штраф за адміністративні порушення накладає суд. Відповідно до Статті 91 «Порушення правил охорони та використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду» Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), суми штрафів можуть становити від 255 до 510 гривень.

Щоб ситуація змінилася і квадроцикли чи позашляховики не їздили гірськими місцевостями, Тарас Лозинський каже, що треба активізувати роботу національних парків, ставити КПП та збільшити суми штрафів.

У разі виявлення порушників Микола Маланич та Тарас Лозинський радять фіксувати порушення та дзвонити на 102.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!