Садовий пояснив, чому засідання сесій міськради Львова закриті

3445 0
Міський голова наполягає, що рішення зробити сесійні засідання закритими він прийняв задля безпеки депутатів зокрема.
Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Засідання сесії Львівської міської ради, зокрема й те, що відбулося сьогодні, 29 вересня, від початку повномасштабного вторгнення росії до України проходять у закритому форматі – журналісти і представники громадськості не можуть на нього потрапити. Медіаюрист Інституту масової інформації Роман Головенко у коментарі Tvoemisto.tv каже, що оскільки Львів далеко від фронту, то така закритість може провокувати нові запитання до влади. Законодавцю, за його словами, варто передбачити обов'язкову публікацію відеозйомки сесії.

«Львів далеко від лінії фронту, тому така закритість викликає багато питань. З приводу відкритості сесії, то в нас це може регулюватися підзаконними актами. Закон про доступ до публічної інформації гарантує відкритість засідань колегіальних суб’єктів ради, але в межах визначених законодавством. Рада регламентом могла прийняти рішення проводити закриті засідання. Тому вони можуть їх проводити. Інша справа, що мають бути оприлюднені всі рішення, протоколи, також позитивна практика згодом оприлюднювати відеозапис засідання. Хоча законодавець цього не зобов’язує», – каже він.

Читайте також: У Львові підтримали нові назви для ще 8 вулиць. Перелік

Керівник фракції «Європейської солідарності» Петро Адамик у коментарі Tvoemisto.tv каже, що низка депутатів зверталися до міського голови з проханням відкрити засідання, бо саме він ухвалював рішення про закриття засідань.  

«Ми зверталися до Андрія Івановича, сесія працює, обласна рада вже відкрила засідання. Утім, міський голова сказав, що є дуже багато питань, на цьому засіданні понад 300 у порядку денному, ще немає секретаря, важко працювати... Якщо будуть звернення від журналістів, що вони хочуть мати доступ на засідання, то, можливо, на це можна буде впливати. Нам нічого приховувати від громадськості», – додає він.

Водночас міський голова Львова Андрій Садовий у коментарі Tvoemisto.tv каже, що не має наміру скасовувати своє рішення про формат засідань ради, допоки в Україні воєнний стан. 

«Ми працюємо по тому ж самому принципу, по якому працює Верховна Рада. В часи воєнного стану я вважаю, що треба дбати про безпеку, ми ж не знаємо намірів ворога. Йдеться ж про зібрання людей, які представляють інтереси мільйонного міста, яке є дуже важливим для нашої держави. Тому важливо, щоб не було форс-мажорів. Тим паче, ми записуємо засідання. Публікуємо їх після завершення», – говорить він.

Міськи голова додав, що на засіданні сьогодні, 29 вересня, розглянули питання, які пов'язані із функціонування медичних закладів, зокрема, за деякими закріпили земельні ділянки для розбудови. Також він каже, що було багато звернень мешканців, адже з 24 лютого рада не розглядала земельні питання. 

Читайте також: Тир чи стрілецький полігон. Що мерія планує збудувати на Грибовицькому сміттєзвалищі

«Це перший раз, коли ми затверджували детальні плани», – додає він.

За деякий час після засідання, переважно на наступний день Львівська міська рада публікує відеотрансляцію сесії на своєму каналі у YouTube. Також на сайті депутатів є порядок денний засідання, а згодом публікують протоколи та результати голосувань.

Уперше від початку повномасштабної війни Львівська міська рада зібралася на планове засідання 30 червня 2022 року. Потім було ще два засідання – 18 серпня і сьогодні, 29 вересня.  

Було позачергове засідання ще 23 лютого, тоді депутати зібралися після визнання росією «ДНР» та «ЛНР». Вони звернулись до президента і про запровадження санкцій проти росії. На позачерговому засіданні 24 лютого депутати внесли зміни до міського бюджету.

Вікторія Савіцька

________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!