Київ

ДІАМ дала дозвіл на будівництво поруч із «тарілкою» на Либідській

443 0
В ДІАМ запевнили, що «Літаюча тарілка» у Києві залишиться автентичною та повністю збереже свої функції

Державна інспекція архітектури та містобудування України (ДІАМ) видала дозвіл на реконструкцію двох нежитлових будівель на Либідській площі, які розташовані поруч з відомою модерністською будівлею, що відома як «Літаюча тарілка». Відповідні документи опубліковані на сайті ДІАМ.

Мова йде про будівлю Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації (УкрІНТЕІ), яка у 2020 році була визнана об’єктом культурної спадщини міста Києва.

Відповідно до проєкту декілька будівель за пам’яткою (які історично приєднані до неї, примикають та розташовані поруч і не є об’єктами культурної спадщини) об'єднуються в одну будівлю, що створюють внутрішній ансамбль через забудову внутрішнього простору. 

Будівля «тарілки», на якій зараз згідно з проєктом реставрації та виданого раніше дозволу, проводяться ремонтно-реставраційні роботи, буде повністю збережена без зміни головного фасаду, композиційної об’ємності трьох різновеликих форм, лінзоподібного об’єму з планувальною схемою та функціональним призначенням кінолекційної зали, що є основним предметом охорони.

Нагадаємо, ще на початку 2022 року замовник ТОВ "Проспект" звертався в ДІАМ щодо отримання дозволу на виконання таких робіт, але отримав відмову через суттєві зауваження: відсутність погодження органу з охорони культурної спадщини, відсутність інформації про машиномісця, в тому числі для маломобільних груп населення, відсутність кругового під’їзду до будівлі пожежних машин, зауваження щодо зміни зовнішніх геометричних розмірів фундаменту, не запроєктовані споруди цивільного захисту, відсутність необхідних технічних висновків тощо.

Тепер згідно з інформацією Держінспекції архітектури та містобудування забудовник усунув всі недоліки та отримав необхідні погодження і отримав дозвіл від інспекторів ДІАМ.

Компанію пов'язують з Вагіфом Алієвим. Девелопер повністю або частково володіє ТРЦ Lavina, "Мандарин плаза" та Blockbaster Mall.

Споруда з «Літаючою тарілкою» - один з найвідоміших проєктів архітектора Флоріана Юр’єва.

Відомо, що сам проєкт був створений у 1960-х роках. За первинним задумом, Юр’єв планував створити в будівлі світломузичний театр, проте керівництво вирішило розмістити там Інститут науково-технічної інформації, заснований 1958 року.

Окрасою будівлі є конференц-зал — приміщення з унікальною акустикою, яке дозволяє є почути весь діапазон частот людського голосу та музичних інструментів. За задумом автора в залі мали відбуватися концерти, але там розмістився кінолекторій бібліотеки.

Незадовго до своєї смерті у 2021 році, архітектор Юр’єв заповів авторське право державі. Також автор висунув вимоги, що будівля має стати пам’яткою національного значення, і щоб після реконструкції біля «Тарілки» не з’явилось жодних прибудов.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!