До НАБУ передали справу ексголови податкової служби Львівщини

4308 0
Посадовці організували незаконне відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) місцевим підприємствам.
Андрій Щербак

Андрій Щербак

Офіс генерального прокурора передав до Національного антикорупційного бюро справу за підозрою колишнього виконувача обов'язків начальника Головного управління Державної податкової служби в Львівській області Андрія Щербака та ще двох осіб у зловживаннях на понад 40 млн грн. Про це повідомляє видання Слово і Діло.

Читайте також: СБУ викрила львівських податківців на розкраданні десятків мільйонів гривень

В ухвалі Шевченківського райсуду від 25 січня вказується, що 22 грудня 2022 року в кабінету в.о. начальника ГУ ДПС Львівщини провели обшук і того ж дня йому повідомили про підозру у зловживанні службовим становищем. Крім нього, підозру вручили ще двом посадовцям податкової.

Детектив НАБУ просив продовжити розслідування у справі, оскільки йому необхідно з'ясувати всі обставини в справі.

«Продовжити до шести місяців, тобто до 22 червня 2023 року включно, строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №72022000000000002 від 23 грудня 2022 року, за підозрою (екскерівництва ГУ ДПС у Львівській області – ред.) у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 364 КК України», – йдеться в рішенні.

Читайте також: Через звернення Козицького у Львівській податковій розпочали службове розслідування 

За версією слідства, екскерівництво ГУ ДПС у Львівській області організувало незаконне відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) місцевим підприємствам. Це мало дозволити їм «вивести» з державного бюджету понад 40 млн грн. Як встановило слідство, до протиправної діяльності чиновники залучили афілійовані комерційні структури, які займаються імпортом товарів широкого вжитку та їх продажем. Комерсанти продавали оптові партії іноземної продукції за готівку, але у податковій звітності прописували, що їм не вдалося продати товар, і він нібито зберігається на складах.

Потім ці підприємці формували заявку на бюджетне відшкодування ПДВ. Підставою вказували те, що вони сплатили вказаний податок при імпорті, але нібито не змогли продати ці товари, тож за законом претендують на відшкодування. Під час перевірки відповідних документів податківці «заплющували очі» на відсутність товару та навіть складів, де нібито зберігалася продукція. Після надходження бюджетних грошей на рахунки підприємств їх представники виводили кошти у тінь і конвертували у готівку через підконтрольні фірми.

Нагадаємо, раніше Львівська обласна військова адміністрація ініціювала службове розслідування через підозру у махінаціях, здійснених управлінням податкової служби на Львівщині. Як заявляв перший заступник голови ЛОВА Андрій Годик, податківці непрозоро в «ручному режимі» ухвалювали рішення щодо відшкодування деяким підприємствам ПДВ.  Також у Львівській ОВА заявляли, що з 1 січня 2022 року податкова відшкодувала 129 млн грн 13 підприємствам на Львівщині, які не мають жодного працівника. В управлінні податкової служби Львівщини у відповідь на заяву ЛОВА спростували таку інформацію, назвавши її упередженою та такою, що може викликати недовіру громадськості. Там зазначили, що жодне з підприємств, яке отримало бюджетне відшкодування, не підпадає під ознаки ризикового платника податків.

____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!