«Допомагаю армії тим, що вмію робити найкраще – малюю», – ілюстраторка зі Львова

2211 0
Дівчина каже, що у голові постійно виникають образи і вона хоче їх задокументувати.
Фото: Дар

Фото: Дар'я Кучер

Софія Сулій – художниця-ілюстраторка, яка намагається допомагати армії тим, що бореться із пропагандою за допомогою створення ілюстрацій на тему війни. Каже, що спочатку намагалася робити багато різного, бути всюди де потрібна, а на 6-й день війни почала малювати. 

Художниця каже, що дізналася про війну з робочого чату. Перші емоції були шок і велика тривога, нерозуміння, що робити далі, а тоді вона активно почала малювати.

Дівчина каже, що у голові постійно виникають образи і вона хоче їх задокументувати.

«Я постійно живу з почуттям провини людини, яка живе у відносній безпеці, в порівнянні з іншими містами України. Боротися з цим почуттям допомагає малювання. В ілюстраціях я веду своєрідну хроніку подій. Новини постійно змінюються, часто буває те, що зачіпає, щось, що не дає пройти повз, те, що хочеться задокументувати, зберегти. На останню мою ілюстрацію мене надихнуло відео, де я побачила наскільки неукомплектована тероборона Одеси. Я вже збиралася йти спати, але швидко сіла і вночі малювала постер на ту тематику. Постійно знаходяться метафори, образи в голові, і хочеться їх ловити і фіксувати, щоб не загубити», – розповідає Софія.

Вона каже, що робить картинки, які можна поширювати серед росіян, зокрема за допомогою каналу “Іщі своїх”. Художниця готова ділитися постерами, щоби їх використовували, друкували, розповсюджували у соцмережах

«Зараз є дуже багато мистецьких ініціатив, де створюють NFT-колекції, і всі гроші з проданих колекцій зображень скеровують на підтримку української армії. Також є багато ініціатив в Європі, там збирають колекції українських художників-ілюстраторів на тему вторгнення Росії в Україну та війни. Хочеться побільше працювати на інформаційному фронті. Наразі займаюся тим, щоб продукувати зображення, апотім планую включати ще й таргетинг», – ділиться ілюстраторка.

Кожна ілюстрація, говорить Софія, дається дуже важко емоційно, особливо на початку. Руки тряслись, коли малювали картинку про путінський м’ясокомбинат.

«Зараз якось вже легше, це вже конвеєр малюнків. Найбільше у соцмережах бачу, що сподобалася моя картинка “Садок вишневий коло хати”. Велика кількість моїх знайомих зараз варять їжаків протитанкових, в мене одразу в голові виникла асоціація з рекламою соку з цим садочком, де в траві сидить їжачок. І в цій ілюстрації те, як ми захищаємо свій садок вишневий коло хати, як паперовий пакет перетворюється на "коктейль Молотова" і ось цей їжак поряд - це вже не тваринка», – наголошує художниця.

На одну з ілюстрацій її надихнула історія з музеєм, де були в експозиції роботи Марії Приймаченко, коли вдалося зберегли колекцію.

«Я собі уявила, як Марія Приймаченко на небесах розізлилася і в цій ілюстрації стала символом того борця, який поборить імперського дракона», – каже ілюстраторка. 

Софія також додала, що разом із хлопцем, колишнім ІТ-спеціалістом, вони прийняли дівчинку-підлітка з Бучі, звідки вона ледь добралася, йшла сама лісом.

«Ми всі щось вміємо робити і не треба вимагати від себе чогось надто забагато, варто просто робити те, що ви вмієте найкраще», – вважає Софія Сулій.

Дар'я Кучер

Фото і відео авторки

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!