Київ

Дорого і неякісно. Активісти розкритикували ремонт бульвару Лесі Українки в Києві

1132 0
Столичні активісти кажуть, що скандал з ремонтом бульвару Лесі Українки вчергове доводить, що керівництво Департаменту транспортної інфраструктури КМДА шкодить місту та нівелює минулий розвиток безбар’єрного середовища, громадського транспорту і велоінфраструктури у Києві.
Фото: КМДА

Фото: КМДА

На бульварі Лесі Українки КК «Київавтодор» розпочав поточний ремонт. Роботи виконують на ділянці від вул. Генерала Алмазова до вул. Басейної в обидва напрямки. Про це повідомляє КМДА.

Зазначається, що дорожники вирівняють бордюри, люки, решітки зливостоків; на асфальт нанесуть захисне тонкошарове покриття площею майже 48 тис. кв. м.
 
«Після влаштування захисного шару на покриття нанесуть розмітку за новою схемою організації дорожнього руху. На бульварі будуть смуги для руху громадського транспорту, якими зможуть їздити і велосипедисти, а також велосмуги на ділянках, де їх можливо виокремити. Крім того, облаштують місця для паркування», – йдеться у релізі КМДА.
 
Згідно з даними  державних закупівель Prozorro, місто за поточний ремонт покриття заплатить 54,7 млн грн.
 
 
Столичні активісти вже відреагували на заяви Департаменту транспортної інфраструктури та даного ремонту.
 
У громадській організації «Київ - Велосипедне місто» (Kyiv Bike City) кажуть, що попри виділення значних коштів, не стане ані краще, ані безпечніше: «Чи стане кращою, чи безпечною ця вулиця після виконаних робіт? Однозначно – ні. Такі рішення не гідні транспортної інфраструктури міста Києва».
 
В ініціативі «Пасажири Києва» кажуть, що місто заплатить 54,7 млн гривень за поточний ремонт покриття бульвару Лесі Українки, яке перебувало в нормальному стані.
 
«Заради цього ремонту і влаштування парковок фрезою, здерли існуючу розмітку, чим пошкодили покриття, яке було в до того було нормальному стані. А потім буде нанесено розмітку за схемою, що імітує наявність інфраструктури для велосипедистів і громадського транспорту», – йдеться у дописі ініціативи.
 
 
 
Як там додають, на бульварі виокремили «аж 200 метрів велосмуг на 3,1 км довжини проїзної частини, зате знайшлось місця на 3 автомобільні смуги і парковку з кожного боку, звузивши задля цього на крутому ухилі смуги руху до 2,75 метри, як робити не можна», кажуть активісти. 
 
«Пасажири Києва» кажуть, лише за 10% від вартості ремонту бульвару Лесі Українки, можна розумно реорганізувати рух на вулиці.
 
Зокрема, з 3 автомобільними смугами, виділену смугу для громадського транспорту та облаштування односторонньої велосмуги (стосується двох сторін бульвару). Цей проєкт розглядався ще 2021 року.
 
 
Більше того, після т.зв. ремонту, громадський транспорт буде змушений перелаштовувати з другої смуги до зупинок, що у висновку сповільнюватиме рух вулиці.
 
Як варіант, облаштування на зупинках антикишень (Bus Bulbs), за рахунок них велосипедисти зможуть об'їжджати зупинки, а не проїжджати через них, а громадський транспорт буде їхати по прямій траєкторії, кажуть активісти.
 
 
«Є ризики, що внаслідок низької культури паркування будуть блокувати смугу громадського транспорту. У такому випадку потрібно або взагалі не облаштовувати парковку [уздовж бульвару], або посилено відпрацьовувати інспекції з паркування. Якщо комусь так хочеться парковку для авто – для цього треба забрати автомобільну смугу, а не наплювати на велосипедистів», – підсумовують «Пасажири».
 
В ініціативі наголосили, що неодноразово писали, що рішення такого облаштування бульвару Лесі України погане, «але Руслан Кандибор, за чиєї ініціативи це відбувається, все ще це ігнорує», тому активісти продовжують збирати підписи під петицією за звільнення Руслана Кандибора з посади директора Департаменту транспортної інфраструктури КМДА. Станом на 12 годину її підписали понад 2,3 тисячі голосів.
 
Нагадаємо, раніше «Пасажири Києва» ініціювали створення Декларації – відкритого звернення до мера Києва Віталія Кличка з аналогічною вимогою.
Ігор Ющенко
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!