Київ

Переосмислення Франка та біженки в Європі. Два столичні театри готують небанальні прем'єри вистав

951 0
Театр Лесі Українки хоче переосмислити детектив Івана Франка, а театр на Подолі готується до прем'єри вистави про українських біженок.
Фото: колаж

Фото: колаж

Театр Лесі Українки розпочав роботу над виставою «Для домашнього огнища» за психологічним детективом Івана Франка. А 10 травня в Театр на Подолі має відбутися прем’єра п’єси «Зелені коридори» сценаристки Наталки Ворожбит про українських біженок.  

Наразі театр Лесі Українки поки тільки оголосив про старт роботи над виставою «Для домашнього огнища». За сюжетом чоловік повертається з війни і не може зрозуміти, звідки жінка весь час його відсутності брала гроші аби так ладно вести хазяйство, аж поки не дізнається про кримінальний тіньовий «бізнес» коханої. Наразі поки невідомо про акторський склад вистави, її режисером стала Ольга Гаврилюк 

Під час першої репетиції режисер Ольга Гаврилюк зізналася, що задум цього проекту виник ще на початку війни: «Твір Франка багатошаровий, багатогранний і дуже сучасний. Важко сказати, хто з персонажів негативний, а хто – позитивний герой. Тут - живі люди, зі своїми турботами, негараздами, своїм болем. Кожен з них, як і ми з вами, час від часу робить вибір і несе за це відповідальність, отримуючи, врешті решт покарання або нагороду. Але ми ніколи не знаємо наслідків наших вчинків. Нам здається, що ми робимо все вірно, але наслідки дуже різні, і саме це є центральною темою твору. Глядач, якому протягом всієї війни доводилося кожного дня робити вибір (від якого залежить життя – твоє, рідних) і нести за це відповідальність, - має відчути, що він у цьому не один», - коментує режисерка.

Що ж до прем'єри театру на Подолі, то, за словами Наталки Ворожбит, п’єса «Зелені коридори» була написана після 24 лютого і розрахована перш за все на європейську публіку. Прем'єра п'єси відбулася 14 квітня в Мюнхені. «Не скромно скажу, що вистава вийшла хороша, публіка, в основному німецька, плакала і сміялася і влаштувала довгі овації. Я сміюся на фотографіях, бо отримала професійне щастя, яке далося дорогою ціною - писати було важко, суцільне самозгвалтування. А також раділа зустрічі з друзями, з старого життя і з нового, які приїхали розділити зі мною оце все. Вітаю всіх причетних і дякую їм», - написала Наталка Ворожбит. 

Акторський склад: Даша Малахова, Катерина Рубашкіна, Лариса Трояновська, Наталка Кобізька, Роман Халаімов, Максим Максимюк, Сергій Сипливий, Марія Деменко - привид. Режисер-постановник – Максим Голенко.
 
Зазначимо, у листопаді 2022-го театр на Подолі очолив Богдан Бенюк, замінивши Віталія Малахова, який помер у листопаді 2021-го на 68-му році життя. 2 січня 2023-го Михайло Резнікович залишив посаду очільника театру імені Лесі Українки. Виконуючим обов'язки директора призначено учня Резніковича Кирила Кашлікова.

 

ТЕГИ: театр

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!