Дисонанс на ринку праці: що вимагають працедавці та чого хочуть працівники

5022 0
Зазвичай роботодавці хочуть бачити у своїх компаніях креативних людей і не завжди пам'ятають, що саме фінансова мотивація у більшості випадків є вирішальною. Цю проблему обговорювали під час бізнес-сніданку, організованому HD Partners в рамках Форуму видавців у Львові.
фото:felisiya.com

фото:felisiya.com

Що вимагають працедавці?

«Найцінніший ресурс – доступ до креативних мізків»

На думку відомого львівського ресторатора Марка Зархіна, саме креативний клас сьогодні є найбільш затребуваним на ринку праці  і таким, що задає темп розвитку суспільства.

«Сьогодні найцінніший ресурс – це доступ не до нафти, а до креативних мізків, – наголошує Марк Зархін. – Зараз ми спостерігаємо розвиток економіки креативу та інновацій і саме в міста, де концентруються розумні люди, приходитимуть великі фірми, що виробляють найцінніші у світі високотехнологічні продукти».

Ознаки креативного класу

«Представники креативного класу зазвичай не хочуть бути професіоналами лише в одній галузі, адже професіоналізм – це розвиток вже існуючого, –  переконаний Марк Зархін. – Креатив – це створення нового продукту, з яким ще ніхто не працював, а, отже, і не може бути професіоналів у цій сфері».

Дуже часто креативні люди поєднують різні сфери: є, наприклад, одночасно блогерами, програмістами і кухарями, бо із заглибленням у щось одне креативність атрофується.

Також, зазначає ресторатор, для того, щоб бути креативним, не обов’язково бути генієм – потрібні знання, широкий світогляд та синтез, враховуючи, що самі знання не тотожні ширшому світогляду.

Що хочуть працівники?

«Піраміда Маслоу буде актуальною завжди»

Попри такий погляд на елітарний статус креативних людей, яких, на думку Марка Зархіна, потребують працедавці у всіх сферах, Максим Немеш, маркетинговий директор сайту з пошуку роботи rabota.ua, наголошує, що люди не будуть креативними, доки не задовольнять свої первинні потреби, передумовою яких є достатня заробітна плата.

«У контексті розвитку креативності, основою є те, щоб людина, передовсім, була сита, – наголошує Максим Немеш. – Я не вірю, що піраміда Маслоу колись перестане бути актуальною, адже, якщо людина голодна, то вона не буде говорити про високу матерію. Дати можливість людям заробити – це означає поставити їх на перший щабель розвитку креативності».

Чому попит на вакансії падає?

На сайті rabota.ua  із 100 тис. оголошень роботодавців з усієї України, зарплата вказана лише у 25%. Також, зі слів Максима Немеша, за останні 1,5 роки кількість резюме на одну вакансію знизилася з 12 до 4,5. Серед найбільш прогнозованих причин такі: або люди не шукають роботу, або ніхто з роботодавців не пропонує зарплату, за яку потенційні працівники готові ризикнути.

«Роботодавцям слід пам'ятати, що люди, які шукають роботу, хочуть знати прості речі: як та де можна заробити більше, а не те, яку кар’єру можна побудувати у конкретному напрямку», – зазначає Максим Немеш.

Підготувала Оксана Лісна

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!