Київ

Екологи пропонують створити біля Феофанії в Києві заповідник «Вікова діброва». Петиція

676 0
Територія об'єкта включає балку, частину степу та вікову діброву з дубами віком 200 років.

Екологи з Київського еколого-культурного центру закликають підтримати петицію про створення в  Голосіївському районі Києва біля Феофанії в урочищі Циганщина об'єкта природно-заповідного фонду «Вікова діброва» та захистити її від забудови. Відповідна петиція опублікована на сайті Київради.

Територія об'єкта включає балку, частину степу та вікову діброву з дубами віком 200 років.

«Не заповідних дібров такого віку (200 років) зараз практично нема в Україні, всі вони зрубані»,- наголошують екологи.

На схилах балки та поруч збереглися рештки неморальних лісів за участі граба та дуба, а також ділянки лучно-степової рослинності, які на інших київських горах майже скрізь деградували. В складі травостою трапляються такі види як гвоздика перетинчаста, очиток звичайний та в’язіль різнобарвний. Тутешні схили формують ландшафтний краєвид правого берега Дніпра та мають бути збережені від забудови.

Тут виявлено кілька біотопів, які охороняються Бернською конвенцією, зокрема, степи, які заростають лісом, мокрі та вологі високотравні та папоротеві узлісся і луки, а також багаторічні трав’яні кальцефітні угруповання та степи.

Також зафіксовано 5 видів тварин, занесених до Червоної книги України: жук-олень, мідянка звичайна, кажан широковух європейський, ксилокопа звичайна, рясоніжка мала (кутора мала). На схилі балки знайдені нори борсука європейського, також рідкісної тварини в Україні.

Найбільш численна група тварин на вказаній території – це птахи, з них значна кількість є рідкісними або зникаючими. Тут гніздує 13 видів птахів. Частина з яких (синиці, дятли, повзики) охороняються Бернською конвенцією.

«Забудова цієї вікової діброви буде означати не тільки кричуще порушення природоохоронного законодавства, але і чергову втрату національного надбання та зеленої зони Києва. Закликаємо створити об'єкт ПЗФ – пам'ятку природи "Вікова діброва" в урочищі Циганщина та захистити її від забудови», - закликає КЕКЦ.

Нагадаємо, «Гай хижих птахів» і «Заплаву орхідей» у Голосіївському районі оголосили памʼятками природи місцевого значення.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!