Екскурсія львівськими двориками після оновлення. Фото

6148 0
Проект з облаштування внутрішніх двориків втілюється у Львові з 2012 року в рамках проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини Львова, GIZ». Упродовж 4 років відновили 10 дворів.
фото: maisterniamista.org.ua

фото: maisterniamista.org.ua

Щоб долучитись до програми сусіди мають об’єднатись і бути готовими долучитися до облаштування фінансово. Важливий нюанс — мешканці двору мають продемонструвати, що вже спільно дбають про свій двір, аби оновлення не стало одноразовою акцією. Згодом, коли двір обирають для проекту, починаються спільні обговорення, під час яких вирішують, що саме потрібно змінити/встановити у дворі, який тип покриття буде вдалим, які рослини найкраще висадити. Оновлення передбачає роботу лише з «нижнім ярусом» двориків. Тобто змінюють неякісні асфальтоване чи бетонне покриття, вимощують великі зони, бокові доріжки та тераси бруківкою та спеціальними бетонними плитами. Висаджують різноманітні рослини, що підходять конкретному типу двору (затінений або ні). Також можуть додати вуличні меблі або пісочницю для дітей. Над проектом працюють дизайнери, але з мешканцями погоджують усі деталі. Після закінчення оновлень працівники програми навідуються у дворики, щоб відслідкувати якість виконаних робіт та те, як про них дбають власники.

У межах «Майстерні Міста» всі охочі змогли відвідати облаштовані дворики під час екскурсії. За інших обставин потрапити туди непросто, адже відновлені подвір’я стають місцем відпочинку для жителів будинку. Це спонукає їх дбати про порядок та безпеку, замикаючи брами. Співробітниця GIZ, пані Оксана Олійник, розповіла екскурсійній групі про особливості облаштування дворів на вул. Мулярській, 7, вул. Газовій, 6, Шопена, 3, Наливайка, 17.

Дворик на вулиці Мулярська, 7

Тут змінили покриття двору: майже відсутнє старе й непрактичне замінили на натуральну бруківку та спеціально відлиті бетонні плити. Приємним бонусом стала пересипана гравієм доріжка, для тих, кому потрібно розвісити білизну. Що до озеленення, то у подвір’ї залишили дерева, які тут вже були і зробили спеціальну арку для трояндового куща. Раніше він був непримітним, а завдяки арці став справжньою родзинкою двору. Крім того, висадили ще трохи дрібних рослин і встановили лавку. Тепер дворик затишний і мешканці з задоволенням проводять тут час.

Дворик на вулиці Газова, 6

У цьому дворі старі бетонні плити, що не пропускали вологу й «зеленіли» замінили на бруківку, яку прикрасили кілька спеціально вилитих бетонних плит. Також з’явилася лаундж-зона з дерев’яними лавами з будівельних палет та дві клумби. Дизайнери планували прикрасити стіну двору муралом, але, на жаль, цей план так і не вдалося втілити.

Дворик на вулиці Шопена, 3

Оновлення цього двору закінчили зовсім недавно — це помітно одразу, адже рослини ще не встигли розростись. У дворику, як і в попередніх, замінили старе покриття на бруківку та спеціальні бетонні пл

Дворик на вулиці Наливайка, 17

Цей дворик оновили ще минулого року. Тут старе покриття повністю замінили на бруківку, а також оновили одну зі стін. Щоправда, над стіною підрядник порацював не надто добросовісно і тепер вона знову потребує ремонту. Попри те, у дворі з’явилася велика клумба, яку доглядають мешканці (одна з них  привезла багато рослин для озеленення з власної дачі). Також, це один із небагатьох двориків де є дитяча зона — пісочниця та турнік.

Умова програми – співфінансування проекту мешканцями в розмірі щойнайменше 10% (але не більше 1 тис. грн з однієї квартири). Цьогоріч тривають роботи в ще чотирьох львівських дворах, а на 2017 рік заплановано щонайменше два оновлення. Проте, чи продовжуватимуть програму з облаштування після 2017 наразі невідомо. А для всіх, хто хоче подбати про свій двір самотужки Німецьке товариство GIZ підготували інформативні та красиві брошури про те, як краще це робити. Брошуру можна безкоштовно отримати в офісі проекту.

8 червня, о 18:00, відбудеться повторна екскурсія.

Джерело: maisterniamista.org.ua.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!