Електронна черга на кордоні запрацює у жовтні для вантажного транспорту

1408 0
На першому етапі планують запустити пілотний проєкт на одному з пункту пропусків.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

У жовтні на прикордонних пунктах пропуску зʼявиться сервіс електронної черги. Е-черги реалізує Міністерство інфраструктури України, і на першому етапі планують запустити пілотний проєкт на одному з пункту пропусків. Про це повідомив заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм.

За його словами, у тестовому режимі працюватиме web-портал з можливістю запису у чергу з будь-якої точки виїзду. До кінця року обіцяють презентувати мобільний застосунок. Система передбачатиме інтеграцію з митними базами даних для попередньої пріоритизації вантажів. Система самостійно зможе управляти потоками вантажів у залежності від групи товарів згідно з даними попередньої митної декларації.

Читайте також: У пунктах пропуску на Львівщині облаштують пункти для відстою та створять е-чергу на кордоні

Використання е-черги, додає Найєм, буде повністю безкоштовним для перевізників. Жодних обов’язкових заїздів до сервісних зон і людського втручання в систему.

«Ми свідомі того, що сама по собі електронна черга не вирішує питання простою вантажів. Це залежить виключно від пропускної здатності прикордонних пунктів пропуску. Між тим попереду – зима. Очікування черги вздовж трас у мороз, по-перше, некомфортно, по-друге, призводить до додаткових витрат водіїв. Е-черга надаватиме зручний та зрозумілий для користувачів сервіс, який дозволить економити час та чекати проїзду через кордон на будь-якій зручній локації», – додає він.

Нагадаємо, що ще у 2020 році планували скасувати «живу чергу», зокрема у пункті пропуску «Краковець» і натомість запустити електронну. Цей проєкт має стати першим пілотним в Україні. Передбачали, що водії зможуть заздалегідь забронювати місце у черзі онлайн, а послуга буде платною. Детальніше, що це змінить, читайте в матеріалі Tvoemisto.tv.

На пунктах пропуску у Львівській області планують запровадити платну е-чергу та облаштувати майданчики тимчасового відстою для вантажівок. Як повідомляв заступник голови обласної військової адміністрації Юрій Бучко, наразі в Україні діє єдиний пілотний проєкт – у Закарпатській області. Наступним об'єктом в Україні і першим на Львівщині має стати пункт пропуску «Краківець». За його словами, на кожному пункті пропуску в області, зокрема, «Краківець», «Рава-Руська», «Шегині» планують зводити майданчики для відстою вантажних транспортних засобів, що є першим кроком для електронної черги. 

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!