Електронний кабінет та нові функції: 15 тез про зміни податків

3209 0
Які нові права та функції податкових органів? Як контролюватимуть та як перевірятимуть платників відповідно до змін у податковому законодавстві України? Про це та інше говорили 22-го лютого на практичному податковому семінарі «Останні зміни у податковому законодавстві України», організованому юридичною компанією «Ейч. Ді. Партнерз».
Фото: Hyser

Фото: Hyser

Семінар мав на меті поділитись не тільки теоретичними, але, перш за все, практичними знаннями та навичками у розробці рекомендацій та надання роз’яснень щодо застосування змін податкового законодавства України.

Софія Свистун, старший консультант з податків і зборів ТОВ «БЕЙКЕР ТІЛЛІ УКРАЇНА», розповіла про зміни в адмініструванні податків 2017:

Нові зміни у функціях контролюючих органів

1. Міністерству фінансів України делеговано наступні функції: здійснення координації діяльності контролюючих органів; затвердження нормативно-правових актів з питань, що належать до компетенції контролюючих органів; прогнозування, аналіз надходження податків, зборів, платежів, джерел податкових надходжень, вивчення впливу макроекономічних показників, законодавства, угод про вступ до міжнародних організацій, інших міжнародних договорів України на надходження податків, зборів, платежів, надання пропозиції щодо збільшення їх обсягу та зменшення втрат бюджету;

2. Державні податкові інспекції здійснюватимуть сервісне обслуговування платників податків та  реєстрацію, ведення обліку платників податків та платників єдиного внеску, об'єктів оподаткування та об'єктів, пов'язаних з оподаткуванням.

Софія Свистун

3. Важливо, що з 1-го січня 2017-го року контролюючі органи одержали нові права. Відтепер вони матимуть право отримувати на підставі рішення суду інформацію про договори боржника про зберігання цінностей або надання боржнику в майновий найм (оренду) індивідуального банківського сейфа, що охороняється банком. Також тепер під час виконання податковим керуючим повноважень, визначених ПКУ, дозволено проводити фотозйомку та відеозапис. У випадках, передбачених законом, податковий керуючий має право на безпосередній доступ до інформації про боржників, які містяться в державних базах даних і реєстрах, у т. ч. електронних; звертатися до суду щодо зобов'язання платника податків, який має податковий борг, укласти договір щодо переведення права вимоги дебіторської заборгованості цього платника на контролюючий орган.

4. Що заборонено контролюючим органам: вимагати від платника податків надання інформації, що була отримана контролюючим органом раніше в установленому законом порядку.

5. Для економії часу з початку року керівники контролюючих органів отримали право надавати посадовим (службовим) особам повноваження на виконання певних функцій. Тобто тепер не потрібно буде чекати саме керівника, він зможе делегувати свої функції заступнику чи помічнику. Перелік уповноважених осіб контролюючого органу та переданих таким особам функцій має оприлюднюватись на офіційному веб-сайті ДФСУ.

6. З 1-го січня інформація про додатки, що додаються до податкової декларації та є її невіддільною частиною, вважається обов'язковим реквізитом податкової декларації.

7. Єдиною підставою для відмови у прийнятті податкової декларації засобами електронного зв'язку в електронній формі є недійсність електронного цифрового підпису такого платника податків.

8.Зменшено строк надання інформації на запити контролюючих органів — з одного місяця до 15 робочих днів.

Електронний кабінет платника податків

9. Електронний кабінет — це електронна система взаємовідносин між платниками податків та державними (у т. ч. контролюючими), органами з питань реалізації їхніх прав та обов’язків, передбачених ПКУ. Порядок функціонування електронного кабінету розробляє та затверджує Міністерство фінансів України. Електронний кабінет функціонуватиме постійно, крім часу, необхідного для його технічного обслуговування. Проведення технічного обслуговування у день, на який припадає граничний строк подання податкових декларацій, та з 8 до 20 години будь-якого іншого календарного дня забороняється.

Як стати користувачем електронного кабінету?

10.Пройти електронну ідентифікацію онлайн з використанням електронного підпису з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису, а також визначити спосіб взаємодії з контролюючим органом, а саме в загальному порядку чи в електронній формі. За умови вибору електронної форми, взаємодія між платником податків та контролюючим органом здійснюватиметься через ЕК. Платник податків має право в будь-який момент відмовитися від електронної форми взаємодії з контролюючим органом.

Збільшення мінімальної зарплати: які зміни в податках

Ірина Панфілова, старший консультант з податків і зборів, аудитор ТОВ «БЕЙКЕР ТІЛЛІ УКРАЇНА»:

11.Про роботодавців, які потенційно можуть мати неоформлених працівників і порушувати трудове законодавство, Пенсійний фонд буде повідомляти ДФС та Держпраці.

12.Запропоновано до 1-го липня 2017-го року ввести на веб-порталі ПФУ можливість приймати повідомлення застрахованої особи про необхідність легалізації трудових відносин та його автоматичної передачі Держпраці.

13.При обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються: доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я, доплати за роботу в нічний та наднормовий час, доплати за роз'їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Ірина Панфілова

14.Всі штрафи автоматично збільшено в 2 рази (мін.з/пл.).

15.Санкції за які порушення зараз існують? Допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та податків.

Детальну програму семінару та презентації основних спікерів можна переглянути за посиланням: http://taxes.lviv.ua/

Партнерська публікація

Підготувала Оксана Матійків


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!