Епідеміологиня розповіла, чому відбулося різке зниження захворюваності на Covid-19

8217 0
В Україні вже майже мільйон провакцинованих від коронавірусної інфекції.
Фото з архіву Наталії Виноград

Фото з архіву Наталії Виноград

Різке зниження захворюванності на Covid-19 зумовлене тим, що більшість людей вже перехворіли клінічно або безсимптомно. Про це Tvoemisto.tv розповіла епідеміологиня, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького Наталія Виноград.

Читайте також: МОЗ планує безкоштовно протестувати на антитіла до коронавірусу 9 тисяч українців 

За її словами, оскільки масової вакцинації наразі немає, то покращення епідситуації на Львівщині відбулося завдяки колективному імунітету.

«Дуже значна частина людей перехворіла. Хтось мав клінічну маніфестацію, хтось перехворів безсимптомно. Ми ще минулого літа побачили цей феномен в закритих колективах, коли зараження відбувалось без клінічних ознак. І по тому, як швидко відбулося зниження захворюваності, можемо говорити про формування колективного імунітету», – пояснила вона.

Науковиця каже, що на другій хвилі захворюваності такого результату ще не було.

«Це відомий феномен в епідеміології. Нам тепер треба відслідковувати популяційний імунітет і отримати об’єктивне підтвердження нашої теорії. Це одна із гіпотез, яка найбільш ймовірна», – говорить Наталія Виноград.

За її словами, вакцинація ще більше покращить ситуацію. Тож радить людям, які не хворіли на Covid-19 і не мають відповідного титру антитіл, обов’яково зробити щеплення.

Читайте також: В Україні розробляють три вакцини від Covid-19. На якому вони етапі

«Вакцинація прийшла швидше, ніж ми могли мріяти. За якість вакцинації будемо говорити дещо пізніше. Це процес, який триває. Треба хоча б п’ять років, щоб дослідження вакцин відбулося саме в часі. Також з часом для кожної вакцини підбереться відповідна схема щеплення. Адже якщо подивитися на вакцинацію від інших захворювань, вони всі мають різні схеми. І це важливо», – пояснила Наталія Виноград.

Епідеміологиня також розповіла, що на днях в Україні очікують уже мільйон вакцинованих.

«Якщо ми в суботу та неділю візьмемо тих, хто записаний на «Дії», то на днях в Україні вже буде мільйон вакцинованих», – сказала вона.

Нагадаємо, МОЗ планує безкоштовно протестувати 9 тисяч українців на наявність антитіл до коронавірусу SARS-CoV-2. 

Станом на 14 травня на Львівщині підтвердили 132 655 випадків інфікування коронавірусом, внаслідок ускладнень від хвороби померли 3 442 людей. За минулу добу в області коронавірус підтвердили у 350 мешканців.

Анна Чистякова

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!