Фастфуд чи історична пам’ятка архітектури: що обрав Львів?

4524 0
«Лувр», «Рітц», «Веселка», «Фестивальний» – які тільки назви не «носила» будівля на вул. Січових Стрільців, 12. Зараз у її приміщенні львів’яни та гості міста харчуються фастфудом під назвою «Пузата хата». Проте, багато мешканців міста обурюються, що ініціатори будівництва цієї ресторації зігнорували закон «Про історичну спадщину». Якою була та якою є нині історична будівля в центрі міста?
фото: Фотографії Старого Львова

фото: Фотографії Старого Львова

Нині навколо закладу під назвою «Пузата хата» точаться безперервні суперечки: частина відвідувачів задоволена цією мережею українського фастфуду і часто відвідує його, а інша – не наважуються зайти і спробувати місцеві страви, вважаючи, що ініціатори будівництва цієї ресторації зігнорували закон «Про історичну спадщину» і зіпсували екстер’єр та інтер’єр частини будинку спроектованого у стилі модерн. Колись на місці сучасної «Пузатої хати» у різний час існували і інші, не менш цікаві заклади, власники котрих змінювали хіба що назви, проте не рухали жодних архітектурних елементів.

Будинок, що знаходиться на вул. Січових Стрільців під номером 12, був збудований у 1912-1913 рр. за проектом польського архітектора Романа Фелінського. Виконаний у стилі модерн з поєднанням ліпнини та різноманітних маскаронів (гіпсові зображення облич та масок) будинок ще більше вражав своєю красою. Від самого початку свого існування у лівому крилі (з боку вул. Костюшка) кам’яниці розміщувалися фешенебельні заклади, здебільшого ресторани, назви яких мінялися декілька раз. Перше відкриття ресторації з гучною назвою «Ренесанс» отримало успіх у населення, яке часто проводило вечір у стінах цього закладу. Але власники незабаром змінили назву на «Лувр», а потім на «Рітц», проте це ніяк не вплинуло на потік все нових і нових відвідувачів.

З приходом радянської влади ресторан закрили, а на його місці відкрили дієтичну їдальню № 9. Якщо вчитатись у назву, то можна зрозуміти які види страв подавали у перелаштованому на радянський лад приміщенні. Вже у 1962 р. заклад перейменували на привабливішу назву: «Веселка». Нарешті відвідувачів знову побільшало, особливо часто за столиками можна було побачити студентів Львівського університету. В 1970 – 1980 рр. колишню забігайлівку для студентів було перелаштовано знову на ресторан під назвою «Фестивальний».

За словами громадського діяча Андрія Салюка, це був один з найфешенебельніших ресторанів у Львові, адже на вулиці Третього травня (нині – Січових Стрільців) містилися різноманітні банки й біржі. Тож у ресторані любили посидіти продавці акцій, фінансисти й банкіри, там за обідом чи вечерею залагоджувалися різноманітні ґешефти, укладалися угоди купівлі-продажу тощо».

У 1992 р. в ресторані знімальна група режисера М. Ільїнського зі студії ім. О. Довженка знімала художній фільм «Ціна голови». Ресторан отримав додаткову популярність, незважаючи на те, що фільм не здобув шаленого успіху.

У 2005 р. приміщення ресторану було в черговий раз викуплено. Новими власниками закладу стали київські підприємці всеукраїнської мережі фастфуду «Пузата хата». Нові прибудови та облаштування зчинили серію обурень та критики. На думку фахівців, підприємці часктово зіпсували історичну пам’ятку Львова, додавши надто яскраву вивіску ззовні, та зірвавши стильні дерев’яні панелі в інтер’єрному просторі будівлі.

Колишній начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Андрій Левик у 2005 р. пробував подавати до суду на київську компанію, проте справа була вирішена не в його користь. І нині, у 2015 р. заклад «Пузатої хати» продовжує займати це історичне приміщення.

Джерело: Фоторафії Старого Львова

Опублікувала Мар'яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!