Ураження під час вибуху фосфорної бомби. Як надавати першу допомогу

12231 0
Білий фосфор викликає важкі опіки, аж до кісток та кісткового мозку.
Фото: ABC News

Фото: ABC News

Російські окупанти при бомбардуванні українських міст використовують фосфорні бомби. Білий фосфор викликає важкі опіки, аж до кісток та кісткового мозку. Це самозаймиста речовина при контакті з киснем (повітрям). При потраплянні на шкіру або одяг він прилипає до них і продовжує горіти, пояснює керівниця Львівського лабораторного центру Наталія Тімко-Іванченко.

При наданні першої допомоги у разі вибуху фосфорної бомби потрібно:

  1. Не торкатися руками частинок фосфору на шкірі або на одязі.
  2. За можливості занурити пошкоджену частину тіла у воду. Або ж рясно поливати чи змочувати водою шкіру та одяг там, де є краплі фосфору.
  3. Обережно знімати одяг, краще безпосередньо у воді або продовжуючи поливати водою. У воді фосфор не горить. Використовуйте пінцет або щось, чим можна зняти фосфор та обпалені частини одягу.
  4. Рану обробити содовим розчином у пропорції 1 чайна ложка на 1 склянку води.
  5. Накласти вологу пов'язку на рану. Бажано змочену содовим розчином.
  6. Забути про існування вати! Це важливо!
  7. Забути про існування перекисю водню. Коли перекис розпадається, утворюється вода та кисень. Кисень викликає загоряння фосфору!
  8. Якщо потерпілий у свідомості, можна дати будь-яке знеболювальне, заспокійливе.
  9. Щодо отруєння парами фосфорної сполуки, то підійде будь-який сорбент усередину — біле вугілля, ентеросгель, атоксил або інше.
  10. Багато пити води. Можна молоко чи лужну воду без газу.

Використання фосфорних бомб заборонено Женевськими конвенціями 1949 року та є злочином проти людяності. Минулої доби російські окупанти застосували таку зброю на Київщині раніше також фосфорними зарядами обстріляли Краматорськ на Донеччині та Попасну на Луганщині.

Фосфорні бомби належать до зброї масового знищення. Через високу температуру горіння такий заряд підпалює все навкруги. Фосфорні боєприпаси спричиняють величезний ареал вражень, пожежі та хімічні опіки. Людина, яка потрапляє в зону ураження такої бомби, ризикує отримати смертельні каліцтва.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!