Київ

Генсек НАТО Єнс Столтенберг зустрівся з Зеленським. Що обговорювали

1020 0
Після відвідин Бучі генсек зустрівся з президентом Зеленським.

Президент Володимир Зеленський зустрівся в Києві з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, який приїхав до України у четвер, 20 квітня. Про це йдеться на сайті глави держави.

«Цей візит Єнса Столтенберга – перший за час повномасштабної війни – ми трактуємо як знак, що Альянс готовий розпочинати нову главу у відносинах з Україною – главу амбітних рішень», – заявив Зеленський.

Він обговорив зі Столтенбергом чотири ключові питання:

 – зустріч партнерів України у форматі Рамштайн 21 квітня;

 – стимулювання союзників щодо постачання деяких видів зброї;

 – підготовка до Вільнюського саміту НАТО в липні;

 – гарантії безпеки для України на шляху до Альянсу.

За словами Зеленського, немає «жодного об'єктивного барʼєра», який перешкоджав би ухваленню політичних рішень про запрошення України до НАТО.

«Гарантії безпеки в жодному разі не замінюють і не відкладають членство України в НАТО. Поки триватиме реалізація рішень, безпека вже потрібна. І, як доведено історією, це потрібно не лише для нашої держави, а й для всіх у Європі, для всього вільного світу», — наголосив президент.

Столтенберг запевнив, що Альянс й надалі допомагатиме ЗСУ, й обговорив із Зеленським довгострокову ініціативу підтримки, яка допоможе Україні перейти від оснащення та доктрини радянських часів до стандартів НАТО.

Додамо, генсек НАТО сьогодні також відвідав Бучу та заявив, що був глибоко вражений побаченим у звільненому від росіян місті. Він розповів, що повертаючись до Києва, його машина їхала дорогами, що проходять через мінні поля.

«Це було яскравим нагадуванням про виклики, які чекають попереду, і довгий шлях до відбудови. Але Україна не пройде цей шлях сама. І саме тому ми сьогодні тут разом», — наголосив він.

Зі свого боку мер Бучі Анатолій Федорук, який супроводжував Столтенберга, розповів, що на знак подяки подарував генсеку НАТО пам’ятну монету із символами Бучі, виготовлену з російських куль.


 
Фото: Анатолій Федорук / Facebook

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!