Глава МОЗ не виключає введення жорсткого локдауну в лютому

2338 0
Обмеження, які будуть у січні, називати локдауном не варто.
Фото: Heather Morse for unsplash

Фото: Heather Morse for unsplash

Якщо жорсткий карантин не введуть, як планували, у січні, його екстренно можуть запровадити у лютому. Це відбудеться за умови великого зростання кількості хворих на коронавірус. Про це заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов в ефірі телеканалу Україна 24.

Читайте також: Локдаун вводять з 8 січня. Що працюватиме, а що – ні

За словами глави МОЗу, та форма, яку Кабмін пропонує ввести з 8 січня 2021 року не є таким жорстким локдауном, як це було в європейських країнах.

«Я б не називав це локдаун. Це досить жорсткий карантин. У Франції ти не міг вийти з дому, не заповнивши форму, була комендантська година, максимум 1 км від будинку – ось це локдаун. У нас же є певні сектори економіки, які закриваються, більш того, з ініціативи Президента виділяються грошові компенсації», – каже Максим Степанов.

За його словами, якщо уряд не оголосить локдаун в січні, «то нам доведеться гарантовано екстрено робити його в лютому на тлі великого зростання захворюваності».

Читайте також: Україна знову серед лідерів Європи і світу за швидкістю поширення коронавірусу

Також Степанов пояснив, що жорсткий карантин буде введений тільки з 8 січня, оскільки грудень важливий для торгівлі, а в період з 1 до 7 січня в Україні відбувається «природний локдаун».

«У нас є, по-перше, економічні обставини. Для багатьох людей грудень передноворічний – це досить важливий період року, коли у них іде найбільше торгівля. По-друге – у період з 1 по 6 січня і до Різдва – у нас своєрідний природний локдаун. На вулицях мало людей, люди проводять час у колі сім'ї, приходять до друзів, багато хто не працює», – додає очільник МОЗ.

Нагадаємо, Кабмін запроваджує в Україні локдаун із 8 до 24 січня. У цей час буде заборонена робота кафе, ресторанів, барів (крім доставки і замовлення на виніс), непродовольчих магазинів та ринків, кінотеатрів, розважальних закладів, закладів культури, фітнес-центрів, спорт-залів, басейнів, ТРЦ (за виключенням торгівлі продуктами, ліками) та різдвяних ярмарків. Заборонені будуть культурні та інші масові заходи. Салони краси, перукарні працюватимуть виключно за записом. На канікули також відправлять всі заклади освіти, окрім дитячих садків. Офісам рекомендують перевести працівників на дистанційну роботу. Водночас із встановленими обмеженнями продовжить працювати громадський транспорт. Працюватимуть продуктові, аптеки, банки, поштові відділення і готелі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!