Готові два бокси. Коли у львівській лікарні почнуть проводити трансплантації кісткового мозку

1475 0
Наразі створено два трансплантаційні бокси з потужною системою вентиляції і фільтрації. Залишилося закупити все необхідне обладнання.
Фото: dtkt.ua

Фото: dtkt.ua

З початку наступного року у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі, що на вул. Дністерcька, 27 дітям почнуть проводити трансплантації кісткового мозку. У рік тут планують здійснювати близько 20-25 пересадок. Про це Тvoemisto.tv розповів головний лікар медцентру Андрій Синюта.

Читайте також: На першу трансплантацію у лікарні на Орлика очікує трирічна дитинка

Наразі, за його словами, створені два трансплантаційні бокси на 6-му поверсі дитячої лікарні з потужною системою вентиляції і фільтрації. На черзі – закупити все необхідне медичне обладнання та добрати кадри.

На створення боксів італійські спонсори Fondazione Rosa Pristina виділили 450 тисяч євро. Коштами опікувався БФ «Запорука». Але попереду ще досить багато роботи – потрібно завершити всі технічні і оздоблювальні роботи, закупити та наповнити відділення трансплантації медичною технікою. На це підуть 23 млн грн, які виділили з обласного бюджету.

«Першу трансплантацію плануємо зробити на початку 2022 року. Поспішати не варто. Частина вже зроблена, але повноцінно запрацювати все ж не може. Ми не хочемо зробити одну показову трансплантацію і повернутися знову до якихось робіт. Це не правильно. Ми прийняли позицію, що повністю завершимо всі роботи і тоді повноцінно приступимо до трансплантацій», – каже Андрій Синюта.

Читайте також: Тепер у Львові діти можуть пройти тест на вимірювання інтелекту

Загалом, за словами головного лікаря львівської дитячої лікарні, в Україні за рік трансплантації потребують в середньому 200 дітей. Наразі у нашій країні такі операції проводять у київському ОХМАТДИТі та Інституті раку. Але вони своїми потужностями перекривають приблизно 60-70% від потреби. Що стосується Львівщини, то щороку трансплантації потребують 10-15 дітей.

«Коли запрацюємо, то у планах охопити дітей з цілого Західного регіону. У наших цілях – за рік робити близько 20-25 трансплантацій. Але це буде поступово, адже пересадка кісткового мозку – складна, високотехнологічна і високоспеціалізована робота», – каже Андрій Синюта.

Працюватимуть у новому відділенні трансплантації кісткового мозку молоді спеціалізовані онкологи, онкогематологи, які вже їздили та надалі продовжують навчання.

Читайте також: Почути і перемогти. Як у львівській лікарні діти долають рак

Нагадаємо, масштабний проєкт зі створення підрозділу трансплантації кісткового мозку Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр розпочали більше року тому. 13 квітня, на сесії Львівської обласної ради прийняли рішення, що з обласного бюджету на відкриття та дооблаштування відділення трансплантації кісткового мозку з придбанням спеціального обладнання виділять 23 млн грн. За ці кошти хочуть зробити «чисті» маніпуляційні, допоміжну вентиляційну систему, шлюзи між відділеннями – онкологічним, реанімацією, операційними, – адже у це відділення не можна буде просто так заходити і виходити, лише через шлюз, що знезаражує. Крім того, кошти спрямують на закупівлю обладнання – апарати для наркозу, ультразвуку, рентгену, які ми не змогли придбати до цього часу за позабюджетні кошти.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!