Хлопчик зі Львівщини, у якого підозрюють сказ, перебуває у задовільному стані

2323 0
Дитині продовжують водити антирабічну сироватку.
tl-news.com.ua/

tl-news.com.ua/

8-річний хлопчик, якого минулого тижня госпіталізували у Пустомитівську центральну районну лікарню з підозрою на сказ, перебуває у задовільному стані. Про це Tvoemisto.tv повідомив головний лікар медзакладу Іван Лабай.

«Хлопчик у задовільному стані. Йому роблять антирабічну вакцинацію. Все з ним в порядку поки що», – сказав лікар.

Нагадаємо, дитину, яка з Яворова, на вулиці вкусив невідомий кіт, тварина втекла. Дитину госпіталізували у Пустомитівську ЦРЛ, де вона частково отримала вакцинацію від сказу.

«Хлопчик частково – тільки дві дози – отримав вакцинацію від сказу. Далі курс перерваний, тому що у нього з’явилась реакція. Зараз він на лікуванні в Пустомитівській центральній районній лікарні. Не знаю, чи діагноз підтвердили, зараз триває обстеження. Але був факт укусу твариною і є явні ознаки», – сказала у коментарі Tvoemisto.tv головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко 3 вересня.

Нагадаємо, у листопаді 2018 року на Львівщині від сказу померла 68-річна жінка, яку вкусив її собака. Жінка протягом трьох місяців не зверталась по медичну допомогу, тож врятувати її не змогли. Це був перший за 11 років випадок захворювання на сказ у Львівській області.

Додамо, що якщо сказ розвинеться, то призводить до летального кінця.

У випадку укусу будь-якою твариною – собакою, котом, білкою, лисицею, їжаком – потрібно негайно звернутись до лікарні або травмпункту за місцем проживання, аби там обробили рану та ввели антирабічну сироватку, щоб не допустити розвитку хвороби. Вводити її потрібно 5 разів з певним інтервалом. Перший раз – у той же день, коли людина травмувалась, або не пізніше, ніж за 14 днів після укусу.

Сказ – вірусна інфекція, що смертельно уражує центральну нервову систему. Людина заражається через укус скаженою твариною (90% випадків) або при попаданні її слини на пошкоджену шкіру та/або слизові оболонки (10% випадків), вкрай рідко – при знятті шкури з трупів скажених тварин, особливо лисиць. Інкубаційний період захворювання становить до трьох місяців, в окремих випадках – довше.

Захворювання розвивається не у всіх, кого вкусила тварина. Це залежить від місця укусу, розміру рани, кількості вірусу, що потрапив в організм людини, та того, чи вчасно зроблено профілактику. Хворіють приблизно 15-30% укушених, проте всі хворі помирають.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!