Самостійно ховати тварин у Львові заборонено. Що робити, якщо загинув домашній улюбленець

17834 0
Наразі єдиний вихід у такій ситуації – це кремація.
Умовне фото / Unsplash

Умовне фото / Unsplash

Львів’яни скаржаться на захоронення тварин у місті. На «Гарячій лінії» Львова були скарги про розміщення могил тварин у парках, зокрема у «Погулянці». Активістка Орися Терлецька у коментарі Tvoemisto.tv зазначає, що захоронення тварин у місті відбувається дуже хаотично.

«Багато людей їдуть в Брюховичі до лісу, щоб закопати тварину. Там навіть є імпровізоване кладовище домашніх улюбленців. Проте дійсно велика частка людей закопують тварин в себе на території», – пояснює активістка.

Читайте також: 19-річним жителям Львівщини загрожує до 8 років ув'язнення за побиття лисиці

Водночас ховати тварин у межах Львова заборонено, як повідомив директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Олександр Одинець у коментарі Tvoemisto.tv. За його словами, згідно з правилами та санітарними нормами, у Львові немає можливості захоронювати домашніх тварин. Зокрема, про це йдеться у «Правилах утримання і поводження з домашніми тваринами у м. Львові».

Наразі єдиний вихід у такій ситуації – це кремація. ЛКП «Лев», основним напрямком діяльності якого є відлов безпритульних тварин з метою регулювання їх кількості та збір трупів тварин, у 2021 році уклало угоду на утилізацію трупів (підібраних та евтаназованих тварин) з Жовківською філією державного підприємства «Укрветсанзавод», що розташована у Жовківському районі в селі Воля-Висоцька.

Що робити, якщо загинула домашня тварина

Як повідомили у коментарі Tvoemisto.tv в ЛКП «Лев», для цієї процедури необхідно, щоб тварина першочергово була зареєстрована у Єдиному державному реєстрі тварин. При загибелі домашнього улюбленця потрібно виписати його з реєстру, засвідчити смерть та повідомити про це підприємство. Це можуть бути будь-які господарські тварини: від собак до кроликів та хом'яків.

У комунальному підприємстві потрібно заповнити заяву та оплатити вартість послуги, яка залежить від ваги тварини. 492 грн 25 коп. становлять витрати на утилізацію, і кожен кілограм – 5 грн 26 коп. 

Читайте також: У Львівському еколого-натуралістичному центрі оселилися дикобрази

Ветеринар обовʼязково оглядає труп тварини, пише висновок, після цього тварину зважують і поміщають у холодильну камеру. Далі тварин відвозять до «Укрветсанзаводу» для подальшої утилізації. 

«Люди часто цікавляться, чи можна забрати попіл тварини, чи дізнатися, коли точно відбулась утилізація, проте немає можливості окремо спалити тіло тваринки і віддати власнику попіл. Зараз така ситуація, що можна провести лише загальну кремацію», – пояснюють в ЛКП «ЛЕВ».

Утилізувати тварину можна у будь-який день тижня, попередньо звернувшись на «Гарячу лінію» ЛКП «ЛЕВ» за телефонами: (032) 293-30-41 або (068) 535-45-45.

Нагадаємо, ще в 2018 році в ЛКП «Лев» планували придбати мобільний крематорій для тварин. Його вартість тоді становила приблизно 600 тис. грн. Але проєкт так і не вдалось реалізувати.

Наталія Вареник 

_______________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!