«Храм-МАФ» біля Десятинної церкви у Києві мають знести – рішення суду

1534 0
Господарський суд Києва зобов’язав релігійну громаду УПЦ (МП) звільнити самовільно захоплену ділянку Національного музею історії України від збудованого ними храму.
Фото: Відкриті джерела

Фото: Відкриті джерела

Господарський суд Києва сьогодні, 15 лютого, зобов’язав знести «храм-маф», який розташований біля Десятинної церкви на території Національного музею історії України. Каплиця, яку УПЦ МП називає чоловічим монастирем Десятинного Різдва Пресвятої Богородиці, була зведена незаконно. Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.
 
За його словами, розміщення цієї споруди на земельній ділянці музею суперечить її цільовому використанню. Це порушує вимоги Земельного кодексу. «Храм-кіоск» знаходиться в буферній зоні пам’яток ЮНЕСКО, де заборонене нове будівництво, а також порушує ансамбль історичного археологічного комплексу «Десятинна церква».
 
Відтак невдовзі релігійна громада має сама знести незаконні будівлі та виплатити витрати за судовий збір й технічну експертизу.
 
На сайті Десятинного монастиря з'явилася публікація-історична довідка, яка сповнена десятком граматичних помилок та не меншою кількістю маніпулятивних прийомів.
 
«З 996 року, Десятинний храм відновлювався і руйнувався багато разів, війська князя Андрія Боголюбського грабували цей храм у 1169 р., Монголо - Татари у 1240 р. знищили храм вщент, радянська влада в особі Київської міської ради у 1936 р. так само здійснили акт вандалізму зруйнувавши храм і розстрілявши духовенство Десятинного храму. Всі ініціатори руйнування Десятинного храму в 1936 році закінчили своє недовге життя,  їх доля була вирішена трагічно», – йдеться у повідомленні.
 
Далі наводять список діячів комуністичної партії (до чого це?), які були розстріляні. І завершують письмо закликами до «заблудших гонителів Церкви Христової» одуматися та маніпулятивним порівнянням представників музею, Мінкульту, КМДА та інших із «монголо-татарами та кривавими катами радянського режиму».
 
Загалом, на диво, обійшлося без проклять усіх, «хто не з нами». У матеріалі т.зв. монастиря також нагадали, що за кожне злодіяння над Божими храмами буде відплата, чи то забувши про свої злочинні схеми внесення МАФу до Держреєстрів, чи то загарбання та диво-зміни у площі вдвічі.
 
Невдовзі ми опублікуємо повний матеріал, про те, як церковники провернули аферу із загарбанням сотні квадратів надцінної історичної та охоронної землі у серці української столиці. А поки чекаємо, коли споруда, у якій лише прикривалися Богом, буде демонтована.
Ігор Ющенко

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!