Хто може вивезти дитину за кордон під час війни. Роз'яснення

1427 0
Дитину може супроводжувати один із батьків, бабця, дід, повнолітній брат, сестра, мачуха, вітчим або інша особа, уповноважена одним з батьків.

Центр протидії дезінформації при РНБО України пояснює правила перетину кордону для дітей віком до 16 років. Отже, хто може вивезти дитину за кордон під час війни:

По-перше, дитину може супроводжувати один із батьків, бабця, дід, повнолітній брат, сестра, мачуха, вітчим або інша особа, уповноважена одним з батьків.

Читайте також: «Все буде добре, сину». Репортаж з кордону, куди українців вигнала війна

По-друге, для виїзду в супроводі одного з батьків, бабці, дідуся, повнолітнього брата, сестри, мачухи, вітчима мають бути документи, що підтверджують сімейні зв’язки супроводжуючої особи з дитиною. Йдеться про свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб тощо.

По-третє, нотаріально посвідчена згода одного з батьків на виїзд дитини за кордон потрібна у випадку виїзду дитини в супроводі особи, яка не є одним із її батьків, бабою, дідом, братом, сестрою, мачухою або вітчимом. А завірити довідку можна в органах опіки та піклування органів місцевого самоврядування

Нагадаємо, що напередодні 5-річний Іван з Києва після того, як втратив зв’язок зі своїм батьком, самостійно вирушив до польського міста Хельм. Попутники передавали дитину з рук в руки, доки він не дістався до кордону із сусідньою державою. Весь час, поки хлопчик був у дорозі, на зв’язку з пересічними людьми, які були поряд з хлопчиком, була волонтерка Іра. Саме вона зустріла Іванка на кордоні.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!