Воїни-ангели, які оберігають родини з неба. Історія найновішої площі у Львові

1936 0
Нещодавно у центрі Львова урочисто відкрили площу Ангелів. Tvoemisto.tv розповідає її історію й будівель поруч та про значення назви.
Фото: Твоє місто / Іван Станіславський

Фото: Твоє місто / Іван Станіславський

Площу Ангелів відкрили 24 серпня 2023 року, відтепер це найновіша площа Львова. Вона розташована між вулицями Театральною та Шевською. Назва площі символізує небесне воїнство добра і воїнів-ангелів, які сьогодні з неба оберігають свої родини, дітей і українських військових. Тобто, йдеться про світлих добрих ангелів, які є на небесах та звідтам допомагають боронити Україну. Також на площі міститься Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла. Багато військових із храму вирушають в останню путь. 

Історія площі

Теперішня площа Ангелів виникла наприкінці XVIII ст. на місці розібраної Будковської кам’яниці. До 24 серпня 2023 року вона носила назву Стефана Яворського. Як йдеться у книзі «1243 вулиці Львова» Ілька Лемка, Володимира Михалика та Георгія Беглярова, площа Яворського, яка примикає до вулиці Шевської, одержала свою назву 1992 року на честь уродженця Львівщини, видатного українського церковного діяча, ректора Києво-Могилянської академії Стефана Яворського.

Площа Яворського, Вигляд на вул. Шевську. поч. ХХ ст.

До цього часу площа носила ті ж самі назви, що й вулиця Шевська, за винятком періоду 1933-1941 років, коли називалася площею Яблоновського — на честь того, що сюди з Валів Гетьманських (тепер проспект Свободи) у тридцяті роки минулого століття перенесли фігуру гетьмана Станіслава Яблоновського — захисника Львова від татар. Це було пʼяте й останнє місце перебування у Львові першого в Україні памʼятника цивільній особі, виготовленого ще в кінці XVII століття. Спочатку гетьман Яблоновський стояв навпроти Низького Замку, потім в колегії Єзуїтів, далі на площі Святого Духа (площа Івана Підкови), від середини XIX століття на Валах Гетьманських (біля нинішнього Національного музею) і нарешті 1932 року його поставили на цій площі, але 1944 року памʼятник безслідно зник.

1979 року на площі встановили памʼятник членам підпільної організації «Народна гвардія імені Івана Франка» (скульптор Садовський, архітектор Консулов), знаний у народі як «цирозна печінка». Памʼятник демонтували на початку 90-х.

Пам’ятний знак «Борцям за Владу Рад»

На південному боці вулиці, на розі з площею Яворського, на вул. Шевській 18, від радянських часів містилася найбільша і найпопулярніша фабрика хімчистки та фарбування одягу у Львові з ательє «Сніжинка», у 50-60-х роках тут також було ательє мод 1-го розряду, роздрібно-гуртова база «Холодокомбінату», база культ-товарів, галантереї, взуття та текстилю, а за польских часів — горілчана фабрика «Кроніка». 

На плоші також є кам'яниця, яка споруджена 1786 року за проєктом архітектора Клеменса Фесінгера. Водночас кам'яницю біля Гарнізонного храму збудували наприкінці XVIII ст., у 1880-х перебудована у стилі еклектичного історизму. Зараз вона має 4 поверхи, перехід на Ринок через пасаж Андреолі і два фасади: один від вул. Театральної, а другий – виходить на пл.Ангелів.

Загалом площа збудована у стилі класицизму та неоренесансу.

Наталія Вареник

Фото: Іван Станіславський, Фоторафії старого Львова

 

 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!