Із Сихова до центру Львова пропонують прокласти зелений маршрут. Візуалізація

14557 0
Між зеленими зонами Сихова та центру Львова може з’явитися велосипедний та пішохідний маршрути із громадськими просторами й альтернативним транспортом.
Візуалізація: Urbanideas

Візуалізація: Urbanideas

Через систему громадських просторів Львова пропонують прокласти «зелений» маршрут, який з’єднає Сихів і центр міста. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила співзасновниця громадської організації Urbanideas Ольга Криворучко. Архітектурна компанія розробила концепцію зеленого коридору протяжністю 9 км. Цю відстань можна буде пройти пішки за 75-90 хв або проїхати велосипедом за 30 хв.

За словами Ольги Криворучко, маршрут пролягатиме через наявні зелені зони та парки, які ведуть із центру до Сихова. 

Наявні та пропоновані транспортні зв’язки

«Цей Green link протросовується таким чином, щоб сполучити між собою наявні простори: Стрийський парк, парк культури та занедбану територію Цитаделі», — уточнила архітекторка.

Новий маршрут може стати альтернативою для пересування вулицями Стрийською (від Хуторівки до центру — 7,2 км) та Стуса (від Хуторівки до центру — 6 км). На деяких його ділянках пропонують запустити локальні види громадського транспорту: фунікулер на Цитадель, канатну дорогу над парками і монорейку з кінцевою на Шуварі. 

Маршрут із Сихова до центру Львова вулицями Стуса та Стрийською

«Ця ідея з’явилася після звернень УКУ на Козельницькій та Хуторівці, а також із ініціативи ринку "Шувар" при розроблені детальних планів цих територій. Коли ми проаналізували ці ДПТ, то побачили, що здебільшого вони проходять через зелені зони: парк Івана Павла ІІ на Сихові, озеро на Хуторівці, Стрийський парк, парк культури і Цитадель. Їх можна з’єднати єдиним спортивним, пішохідним та велосипедним маршрутом для сихівчан», — розповів у коментарі Tvoemisto.tv головний архітектор Львова Юліан Чаплінський.

За його словами, мешканці зможуть користуватися цим шляхом у теплий період як спосібом добирання до центру, а тематичні майданчики вздовж маршруту слугуватимуть як місця відпочинку.

Структура зелених просторів та пропонованих зв’язків

«Urbanideas розробила таку гіпотезу, яка може бути предметом для обговорення. Нині ми працюємо над тим, щоб цю лінію можна було накласти в межі реальних земельних ділянок. Цього року будемо намагатися принаймні обговорити цю ідею з львів’янами під час урбаністичних заходів. Крім цього, концепцію схвалили голландські спеціалісти», — додав Юліан Чаплінський.

Набережна річки Зубра

На думку Ольги Криворучко, канатна дорога, фунікулер чи ліфт на Цитадель — це ілюстрація того, що місто може мати альтернативні локальні види транспорту.

«Цитадель є дуже закинутою і недоступною. Якщо би був зручний доступ, а разом із тим — атракційний, то це би повернуло цю територію назад у місто, бо зараз вона є фактично виключеною із зелених ландшафтів Львова», — вважає співзасновниця Urbanideas.

Зонування нових зелених просторів

Кожну ділянку із проектованого Green link пропонують розробити як окремий функціональний зелений простір, наприклад, набережну річки Зубра чи невеликий міський парк біля студмістечка УКУ та ІТ-парку.

Ольга Криворучко додає, що зелений шлях допоможе місту позиціювати себе як таке, що підтримує сталий розвиток із пріоритетністю пішохідного та велосипедного руху.

Додамо, що Urbanideas — це громадська організація, яка займається проектуванням просторів, виготовленням детальних планів територій, аналітичними дослідженнями, організацією урбаністичних воркшопів та реалізацією проектів. 

Вікторія Ейсмунт

Візуалізація Urbanideas


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!