Кого львів’яни бачать на посаді міського голови. Результати моделювання

4010 0
Дослідження проводили методом face to face-інтерв’ю.
фото: ua.igotoworld.com

фото: ua.igotoworld.com

Соціологічна агенція «Фама» презентувала результати лютневого дослідження електоральних настроїв на місцеві вибори. 

Директорка Львівської соціологічної агенції «Фама» Мар’яна Малачівська Tvoemisto.tv не назвала замовників цього дослідження. За її словами, моделювання зробили для кількох потенційних кандидатів на посаду міського голови Львова, які є конкурентами між собою. Також серед замовників були й громадські організації.

Пізніше, відповідаючи на уточнююче запитання, чи може вона таки оприлюднити цих кількох потенційних кандидатів, Мар’яна Малачівська спочатку сказала, що мусить порадитися з юристом, а через день повторила свою стару тезу.  

Соціологиня також, відповідаючи на запитання, чи вона відмовляється назвати цих замовників сказала, що це не зовсім так, оскільки ініціатором опитування та анкету з запитаннями розробляла агенція, тож можна вважати, що замовником цього моделювання агенції «Фама є, власне, агенція «Фама». За її словами, просто під це були залучені кошти кількох кандидатів. 

Зазначається, що якби вибори відбулися вже наступної неділі, то 38,2% респондентів віддали би свій голос за чинного міського голову Андрія Садового, не зважаючи на те, що він раніше відмовився балотуватися. 

Другу позицію на гіпотетичних виборах зайняв би Руслан Кошулинський – зараз його готові підтримати 19,1% виборців, а 9,4% голосів отримав би Олег Синютка. Дослідження структури електорального поля проводилося соціологічною агенцією «Фама» у лютому 2020 року у Львові.

Структура електорального ринку у лютому має такий вигляд:

  • 21,5% – переконаного електорату (у порівнянні з жовтнем 2019 року ця група суттєво скоротилась, тоді вона становила 31,8%);
  • 20,5% – прихильного електорату;
  • 14,1% – спільного електорату;
  • 19,5% – невизначеного електорату;
  • 24,3% – неелекторату (виборці, які не декларують наміру йти на гіпотетичні вибори місцевого рівня).

Перші позиції все ще утримує Андрій Садовий попри кількаразові заяви не балотуватися. Його показник моделювання електорального вибору становить 38,2%. Показник ядра рейтингу чинного міського голови становить 15,1%, резерву – 32,6%, а потенціал зростання – 46,2%.

Друга позиція належить Русланові Кошулинському із показником моделювання 19,1%, тоді як у жовтні показник становив 14,0%. Структура його рейтингу є наступною: ядро – 6,4%, резерв – 14,0%, потенціал – 26,2%.

Трійку лідерів закриває Олег Синютка із результатом 9,4% (у жовтні показник становив 7,2%). Ядро рейтингу становить 4,8%, резерв – 6,2%, натомість потенціал рейтингу становить 13,5%.

Оксана Юринець. Наразі показник моделювання електорального вибору у момент опитування становить 5,4% (показник з жовтня не змінився). Ядро рейтингу кандидатки – 2,7%, резерв – 4,4%, показник потенціалу – 6,8%.

Ігор Зінкевич. Наразі показник моделювання електорального вибору у момент опитування становить 4,6% (у жовтні показник становив 5,9%). У структурі рейтингу переконані виборці наразі становлять 1,7%, резерв рейтингу – 3,0%, потенціал – 7,4%.

Показник моделювання Володимира Квурта на цей момент – 3,6% (у жовтні показник становив 5,5%), ядро його рейтингу становить – 1,8% виборців, резерв рейтингу – 2,2%, потенціал – 5,7%.

Послідовність наступних кандидатів на посаду міського голови Львова за показником моделювання електорального вибору в момент опитування така: Дмитро Добродомов – 3,6%, Ігор Васюник– 3,5%, Володимир Гірняк – 3,2%. 

Додамо, що дослідження проводили методом face to face-інтерв’ю, польові роботи тривали з 8 по 14 лютого 2020 року. Загалом опитали 800 мешканців Львова, віком від 18 років. Загальна вибіркова сукупність була розподілена пропорційно між всіма адміністративними районами міста Львів (6 районів) та Винниками, Брюховичами та Рудним. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!