Київ

Коли добудують музей Голодомору. Названо терміни

983 0
Загальний кошторис зведення Музею — 1,6 млрд гривень.

Завершити будівництво другої черги Національного музею Голодомору-геноциду у Києві планують в середині наступного року. Нині виконано 68% усіх зовнішніх будівельних робіт. Про це під час престуру до музею повідомив журналістам заступник генерального директора організації генпідрядника Іван Сидоренко, інформує Суспільне.

Орієнтовно до 31 грудня цього року мають завершити зовнішні роботи і розпочати внутрішні.

«За планами добудови другої черги у нас основна мета — закінчити всі зовнішні роботи, завести всі комунікації, завершити благоустрій, щоб до зимового періоду, щоб у нас був закритий контур і підведені всі комунікації і була можливість виконувати роботи всередині приміщення», — сказав Сидоренко.

За його словами, загалом в будівельному процесі задіяно понад 70 фахівців. Однак щоденно працює близько 44 людей, решта — ще не вийшли на об'єкт, оскільки чекають поставки обладнання і матеріалів.

«З точки зору будівництва, він (музей — ред.) для нашої держави, я вважаю, є унікальним, тому що він дуже складний архітектурно, непростий з інженерної точки зору і плюс він будується в непростих умовах, тобто у нас є зсувонестійка зона», — зазначив представник організації генпідрядника.

Загальний кошторис зведення Музею — 1,6 млрд гривень. Ті 573 млн грн, що їх 13 липня виділила Верховна Рада для завершення будівництва другої черги — це останній транш і цих коштів має вистачити.

«Остання сума — 580 млн — це завершення робіт до наступного літа, щоб на 100% профінансувати всі роботи. Цієї суми достатньо. Але якщо курс долара підвищиться, то ціна на закупку матеріалів і обладнання підвищиться», — сказав Іван Сидоренко.

За словами виконувачки обов'язків директорки Музею Голодомору-геноциду Леся Гасиджак, загальна площа будівлі другої черги — 15 тис кв.м. Саме ж будівництво, нагадала вона, почалося у 2017 році. Закінчення робіт відтерміновувалося спочатку через пандемію коронавірусу, а потім — через повномасштабне вторгнення Росії.

«Будівля буде містити основну експозицію, залу тимчасових виставок, обладнане музейне фондосховище, конференц-залу. Очікуємо приймати міжнародні форуми, симпозіуми, конференції, тут буде кінозал, місце для дискусій, обговорень», — розповіла вона.

За її словами, фінансування будівництва другої черги йде з державного бюджету, але оператором коштів є державне підприємство в системі Міністерства культури, зазначила Леся Гасиджак. Про доречність зведення Музею в умовах війни вона сказала:

«Питання будівництва музею, можливо завжди буде не на часі, на думку декого з наших критиків. Тому що потім на порядку денному буде відбудова країни, житла і тому подібне. І кожного разу через 15 років ми будемо повертатися до того, що ми забули і не знаємо, хто є нашим ворогом, які наслідки співжиття з цим ворогом, як з ним треба боротися і ким він є і які запобіжники треба вжити, щоб подібні злочини не повторювалися в майбутньому».

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який передбачає виділення 573,9 мільйона гривень на добудову музею Голодомору, а саме – введення в експлуатацію другої черги Національного музею Голодомору-геноциду.

Національний музей Голодомору-геноциду мали б добудувати до 90-ї річниці трагедії з дня трагедії, однак проєкт зупинили через війну. За планом, музей зможе одночасно приймати 1,5 тисячі відвідувачів.

У проєкті передбачено пішохідний місток, який з'єднуватиме музей із паркінгом на Дніпровському схилі. В приміщенні майбутнього музею будуть розташовані зали з постійними експозиціями та змінною експозицією, три конференц-зали, науково-методичний центр, великі фондові сховища, бібліотеки, освітні класи, екскурсійне бюро, медпункт, кафе та гардеробна.

Нагадаємо, 15 грудня 2022 року Європарламент визнав Голодомор геноцидом українського народу. Резолюція висловлює солідарність із народом України та вшановує пам'ять мільйонів людей, які загинули внаслідок цілеспрямованих дій сталінського режиму щодо організації штучного голоду.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!