Коли львів'яни перейдуть на зимовий час

9122 0
Стрілки годинника потрібно буде перевести на одну годину назад.
Фото: GETTY IMAGES

Фото: GETTY IMAGES

Перехід на зимовий час в Україні відбувається щороку в останню неділю жовтня. У 2023 році українці перейдуть на зимовий час 29 жовтня о 4:00. Стрілки годинника потрібно буде перевести на одну годину назад. Тобто, якщо на годиннику 4:00, слід поставити 3:00. 

Комп'ютери, планшети, смартфони та розумні годинники переходять на новий час автоматично, їх переводити не потрібно. Але старі мобільні телефони та механічний годинник потрібно буде налаштувати.

Зазначимо, переведення годинника в Україні регламентується постановою Кабміну від 13 травня 1996 року №509 «Про порядок обчислення часу на території України». Стрілки переводять двічі на рік (восени та навесні) в останню неділю жовтня та в останню неділю березня. У 2021 році у Раді зареєстрували законопроєкт, відповідно до якого парламентарі хочуть призупинити сезонні переведення годинника, і залишити в Україні «зимовий» час. Документ ще розглядають та доопрацьовують. 

Як підготуватися

Восени перехід на зимовий час сприймається організмом трошки легше, ніж навесні. Але певний час на адаптацію все одно буде потрібен.

Лікарі всього світу дають такі рекомендації:

  • Почніть поступово зсувати свій час засинання та прокидання – по 5 хвилин раз у декілька днів.

  • Частіше гуляйте на свіжому повітрі за будь-якої погоди – це допомагає наситити організм киснем.

  • Намагайтеся зменшити стрес у повсякденному житті.

  • Слідкуйте за своїм харчування.

  • Фізичні тренування пересуньте на ранок, аби ввечері не перенавантажувати організм.

  • Облаштуйте вашу спальню так, щоб отримати максимум користі від сну: там має бути комфортний режим температури та вологи.

Нагадаємо, переводити годинники почали ще у 1981 році. Такий звичай запровадили для економії електроенергії та подовження світлового дня.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!