Коли та як українці зможуть замінити внутрішні паспорти на ID-картки?

5399 1
Із 1 січня 2016 року в Україні замість нинішніх паспортів громадянина України почнуть видавати нові пластикові ID-картки, що замінюватимуть внутрішній паспорт. На них записуватимуть біометричні дані власника такого паспорта. Обмін паперових паспортів громадянина Україна на документи нового зразка не є обов'язковим.
Фото Юрія Нагорного/Hromadske.tv

Фото Юрія Нагорного/Hromadske.tv

Що таке біометричні документи і для чого вони потрібні?

Біометричними називають документи, що посвідчують особу та містять електронний носій інформації, на якому записано інформацію про біометричні дані власника документу з метою його ідентифікації. Передбачається, що такі документи найбільш захищені від підробок та виключають можливість користування ними будь-якою особою, окрім власника. Головна ідея впровадження більш захищених документів, які забезпечують ідентифікацію особи – це суттєве підвищення захищеності суспільства від проявів злочинності та міжнародного тероризму.

Які переваги біометричних документів для громадян?

Паспорт громадянина України, виготовлений у формі пластикової картки буде більш зручним та зносостійким ніж паперовий аналог. Для захисту інформації на електронному носії використовуються новітні технології, що робить підробку електронних документів практично неможливою. У разі крадіжки чи втрати такого паспорту, зловмисники не зможуть скористатися ним. Для зчитування інформації, наприклад на кордоні, будуть використовуватись автоматизовані контрольно-пропускні системи для власників біометричних паспортів. Подорожі до країн які використовують автоматичні пропускні системи стануть більш зручними, без виснажуючих черг.

Хто отримуватиме ID-картки безкоштовно?

Паспорти нового зразка видаватимуть безкоштовно усім громадянам України, які їх отримують уперше й досягли 14-річного віку (нині паспорти видають із 16 років). При першому отриманні документа, зміні прізвища, ім'я та по батькові, виявлених розбіжностях чи неточностях – сплата державного мита не передбачена. Якщо паспорт утратили, його у вас викрали чи він сильно пошкоджений, то за новий доведеться сплатити 34-51 грн держмита. Скільки коштуватиме заміна паперового внутрішнього паспорта громадянина України на ID-картку, поки не відомо.

Читайте також: Біометричний паспорт у Львові: вартість та термін виготовлення

Де можна буде оформити ID-картку?

Документи можна буде оформити через портал Державної міграційної служби та єдиний державний портал адміністративних послуг.

Як виглядають українські біометричні документи і які дані до них вносяться?

До паспорта громадянина України буде вноситися наступна інформація: 1) назва держави; 2) назва документа; 3) ім'я особи; 4) стать; 5) громадянство; 6) дата народження; 7) унікальний номер запису в Реєстрі; 8) номер документа; 9) дата закінчення строку дії документа (для закордонних паспортів – 10 років, внутрішній паспорт – безстроковий); 10) дата видачі документа; 11) уповноважений суб'єкт, що видав документ (код); 12) місце народження; 13) відцифрований образ обличчя особи; 14) відцифрований підпис особи. Окрім того, до паспорта громадянина України за письмовим клопотанням заявника, а стосовно осіб, які не досягли 16-річного віку, – їхніх батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників або інших представників може бути внесена також додаткова змінна інформація, передбачена законодавством.

Чи обов'язково буде змінювати вже видані документи на нові – біометричні?

Відповідно до чинного законодавства, паспорт громадянина України, що видається сьогодні підрозділами Державної міграційної служби України, має необмежений строк дії, а тому, навіть після впровадження паспортів нового зразка, такі паспорти залишаться чинними. Змінювати їх на біометричні – це право, але не обов'язок кожного громадянина України. Паспорт громадянина України для виїзду за кордон видається терміном на 10 років (кінцева дата дії зазначена у паспорті) і навіть після впровадження документів нового зразка, такий паспорт є чинним до зазначеної кінцевої дати дії. Громадяни можуть вільно перетинати кордон з такими паспортами, отримувати у них візи тощо.

Читайте також: Куди у Львові звертатись за біометричним паспортом? Адреса

Чи можна відмовитися від оформлення біометричного паспорта?

Законодавство України передбачає можливість відмови від оформлення паспорта з електронним безконтактним носієм, у такому разі видається паспорт без електронного чіпа, при цьому його оформлення обійдеться дешевше.

Де оформити паспорт для виїзду за кордон?

Для оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадяни України звертаються до будь-якого підрозділу міграційної служби, незалежно від місця проживання.

Опублікувала Мар'яна Федина


Читайте також:
2 Січня, 2016 21:39
cfif Якщо відкинути всю полову, то виявиться, що заміна паспортів на карточки -- це всього-навсього спосіб злупити грошей з громадян. Але влада зазвичай настільки підступна, що не обмежується , як правило, однією пакостю, а намагається закласти у нововведення зразу декілька.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!