Коли в Україні почнеться Великий піст

3008 0
Великий піст починається за 7 тижнів до Світлого Христового Воскресіння та має велике значення для кожного вірянина.
Умовне фото

Умовне фото

Цього року Великий піст 2024 для вірян розпочнеться з 18 березня. Він є найдовшим і найсуворішим. Великий піст триватиме 48 днів – до 4 травня включно. Відтак світле Христове Воскресіння для православних християн та греко-католиків, які святкують за новоюліанським календарем, припадає на 5 травня.

Умовно період посту можна поділити на два відтінки – перші 40 днів, які ще називають Чотиридесятницею, та наступні 7 днів – Страсний тиждень. В цей період люди не лише обмежують вживання м’яса, молока та яєць, а й проводять час у молитвах. З дозволу священника послаблення посту дозволяється вагітним жінкам, хворим, дітям та літнім людям. 

Що відомо про Великий піст

Великий піст був встановлений Церквою у пам'ять про поневіряння Сина Божого пустелею. Він протягом 40 днів відмовляв собі у спокусі, не споживав в їжу м'ясні страви, не веселився і не розважався.

Перший день Великоднього посту носить назву Чистий понеділок, а весь перший тиждень – Чистою седмицею. Наші предки цього дня їли гриби, солонощі, квашення. Другий тиждень посту називають Друга седмиця. В давнину дівчата в цей період починали вишивати свій майбутній одяг для вінчання.

Третій та четвертий тижні в Церкві називають Хрестопоклонними. В четвер зазвичай господині пекли печиво з пісного тіста у вигляді "хрестів" із родзинками посередині. Хрест був особливо шанований серед вірян, адже Ісус Христос прийняв смерть заради людства саме на хресті.

П'ятий тиждень називають Похвальною седмицею, а шостий – Вербною неділею. Субота Вербної неділі називається Лазаревою суботою, адже цього дня згадують Лазаря, що був братом Марфи і Марії. Його воскресив Ісус Христос.

Зазначимо, дата святкування Пасхи у 2024 році для католиків та православних не збігається, цьогоріч різниця буде становити понад місяць. 

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!