Коли закінчать реконструкцію озера на вулиці Панча і яким воно є зараз. Фото, відео

3691 0
На озері вже провели основні бетонні роботи і почали формувати дно.
Фото: Дар

Фото: Дар'я Кучер

У Львові продовжують реконструкцію озера на Панча: там вже провели більшість бетонних робіт і працюють над створенням правильної аерації водойми (вилучення шкідливих домішок) для насичення її киснем. Про це під час прямої трансляції Tvoemisto.tv розповіли авторка проєкту громадського бюджету Наталія Процак і начальниця архітектурно-проектного відділу Інституту просторового розвитку Христина Чорноус. 

«У 2016 році озеро пересохло і від того часу громада боролася за його відновлення. На 4-ий рік ми отримали перемогу у громадському бюджеті і відтоді працюємо з проєктантами й хочемо, щоб озеро стало місцем для відпочинку», – каже Наталія Процак. 

Зараз працівниками вже вдалося зробити бетонні роботи, залити колони під терасу, з якої буде вид на саме озеро. Завдяки бетонним конструкціям і дренажним фільтрам в майбутньому будуть очищати водойму. 

«По контуру озера також буде засаджене рослинами біоплато, а замість старого моста, який був у поганому стані,  поставлять новий. Зараз працюють над створенням аерації водойми, щоб вона могла насичуватися киснем», – додає Христина Чорноус. 

За її словами, працівники вже почали формувати дно, однак чекають на спеціальну плівку з Італії, яка буде утримувати воду. Її планують отримати до кінця червня. 

Читайте також: 13 водойм на Львівщині визначили безпечними для купання 

Крім того, станом на сьогоні почали роботи з самою водоймою і вже облаштували свердловину, з якої буде наповнюватися водойма. Однак зараз розводять труби і проводять технологічні роботи, щоб зрозуміти, як правильно цю воду мають постачати і відводити. 

«На етапі проєктних робіт ми розробляли геологічні дослідження, за якими зрозуміло, на якій глибині розташовані водні плеса, з яких можна брати воду. Потім ми замовили проєкт Геотехнічного інституту, адже вони одні хто має на таке право. Беручи ці дослідження за основу, вони визначали, на яку глибину треба закладати свердловину», – зазначає Христина Чорноус. 

Згідно зі словами Наталії Процак, усі роботи на об’єкті проводять вчасно, затримок нема. Окрім того, в проєкті врахували всі побажання, а особливо те, щоб водойма наповнювалася від свердловини. 

«Підрядник налаштований оптимістично, тому, якщо буде достатньо фінансування, планують закінчити об’єкт цього року», – додає вона.

Щодо озера, то невідомо, чи наповнювалося воно колись з джерел. Раніше тут могло бути невеличке озеро або навіть котлован, із якого почали бити джерела. Тоді його так і залишили. 

Читайте також: Мешканці просять ще раз переглянути благоустрій джерела біля озера Стосика у Львові

«Це озеро також могло живитися з Клепарівського потоку на Варшавській, але навіть якщо так було, то забудовою ці джерела перебили, і, крім дощової води та рівня ґрунтових вод, воно нічим не живилося», – каже Христина Чорноус. 

Без реконструкції це озеро було б приречене, додають вони. У цьому випадку для нього обрали відновлення зі спеціальними мембранами, які повністю затримуватимуть воду. Інакше вся вода просто б розходилася по ґрутну і водойма б не набиралася. 

Додамо, що загальна вартість проєкту реконструкції озера на Панча становить 21 млн гривень. Ця цифра стала відома вже після того, як підрядник виграв тендер. Усі роботи планують закінчити до кінця 2021 року, якщо буде достатньо фінаснування.

Софія Шавранська

Фото і відео Дар'ї Кучер


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!