Запровадження електронного квитка у Львові у запитаннях і відповідях

3430 0
Начальник відділу автоматизованої системи оплати проїзду ЛКП «Львівавтодор» Сергій Журбенко розповів, на які зміни чекати львів’янам у громадському транспорті після запровадження електронного квитка.
Фото: Економічна правда

Фото: Економічна правда

Коли повністю запрацює електронний квиток?

Забезпечення громадського транспорту необхідною апаратурою (валідаторами та бортовим комп’ютером) відбудеться у кілька етапів, адже ЄБРР виділяє гроші поступово. Попередня оцінка вартості переходу на електронну сплату за проїзд оцінюється у суму до 10 мільйонів євро. Завершення цього процесу анонсують на кінець 2018-го року.

Якою буде система оплати?

Попередньо розглядають три варіанти:

1. Оплата проїзду спеціальною карткою, яку можна буде придбати у супермаркетах та при потребі поповнювати її у терміналах або за допомогою смс-повідомлення. Пільговики, пенсіонери, студенти та школярі отримуватимуть іменні карти у «Львівавтодорі», працівники якого перевірятимуть достовірність кожного пенсійного, шкільного та студентського посвідчення.

2. Оплата банківськими картами.

3. Придбання квитка у водія. Ціна на квиток у водія буде удвічі перевищувати номінальну. Таким чином «Львівавтодор» планує стимулювати людей користуватись електронною системою та звільнити водія від «торговельної діяльності».

Хто отримуватиме кошти за проїзд?

Усі кошти отримуватиме «Львівавтодор», який потім розраховуватиметься безпосередньо з перевізниками. Перевізники отримуватимуть гроші тільки за відстань, а не за пасажирський трафік. Також система GPS дозволить контролювати вчасність прибуття на кінцеві зупинки. Якщо перевізник порушуватиме графік руху, то він не отримає гроші.

Хто відшкодовуватиме проїзд пільговиків?

Пільгові проїзди будуть компенсуватися з бюджету міста. Сьогодні це сума у розмірі 7 мільйонів гривень на рік, проте реальні збитки від пільгових перевезень складають 30 мільйонів.

Якою буде ціна за проїзд?

Електронна система сплати за проїзд дозволить відслідковувати реальний пасажиропотік та встановлювати справедливу ціну. Конкретну суму обіцяють озвучити після проведення дослідження.

Хто контролюватиме оплату проїзду?

«Львівавтодор» навчатиме приблизно 100 контролерів. Запланована зарплата такого працівника – 7 тисяч гривень. Контролери заходитимуть у транспорт між зупинками, водій блокуватиме усі валідатори. За допомогою спеціальної апаратури можна буде визначити, коли була здійснена остання оплата квитка. Попередній штраф за безкоштовний проїзд – до 200 гривень. Проте на першому етапі переходу на е-квиток конролери не штрафуватимуть, а проводитимуть роз'яснювальні роботи.

Чи буде оновлено автопарк перевізників?

Електронну систему оплати проїзду можна встановити й в старому транспорті. Е-квиток та нова система розрахунку з перевізниками дозволить підприємцям спрогнозувати свої фінансові можливості та взяти кредит на оновлення автопарку. 

Читайте також: Е-квиток і старі маршрутки. Як зміниться транспортна система Львова

Підготував Ярослав Сиваківський


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!