Київ

Колишня арка «Дружби народів» в Києві підлягає демонтажу, — УІНП

525 0
Попри перейменування Київською міською радою в «Арку Свободи українського народу», монумент є символом російської імперської політики

За висновком експертів УІНП, монумент символізує імперську політику Росії і підлягає демонтажу. Відповідні висновки оприлюднили на сайті Українського інституту національної пам'яті.

Підставою для експертизи став закон «Про засудження та заборону пропаганди імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», ухвалений парламентом 21 березня 2023 року.

Фахівці інституту національної пам'яті нагадали, що Арка дружби народів була встановлена на території Хрещатого парку в Києві в 1982 році. Подію присвятили 60-річчю створення СРСР та 65-й річниці Жовтневої революції 1917 року. Сам монумент символізує «возз'єднання України з Росією». Арка зв'язувала дві скульптурні композиції: робітників ‒ росіянина та українця, що тримали стрічку з орденом «Дружби народів», та стелу з багатофігурною групою, що символізує Переяславську раду 1654 року.

Фігури росіянина та українця з орденом «Дружби Народів» демонтували у квітні 2022 року. Утім, як наголошують в інституті національної пам'яті, архітектурний комплекс залишається втіленням міфу про «возз'єднання» України з Росією у 1654 році.

У радянські часи ті події трактували як "віковічне прагнення українського народу возз'єднатися з російським". Так радянська пропаганда намагалася знівелювати пам'ять про українські державницькі традиції — часів Національно-визвольної війни 1648-1657 років та Української революції 1917‒1921 років.

Міф про «возз'єднання» нині — під час повномасштабного вторгнення — використовує російська пропаганда, щоб показати «законність» путінських територіальних претензій і нібито «штучність» України як держави.

Як зазначають в Українському інституті національної пам'яті, попри перейменування Київською міською радою в «Арку Свободи українського народу», монумент є символом російської імперської політики та підлягає цілковитому демонтажу.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!