Київ

Комісія КМДА підтримала петицію про збереження садиби Грубера на Прорізній

418 0
Кияни просять відкликати рішення про продаж ділянки під садибою

Постійна комісія з питань культурної спадщини КМДА одноголосно підтримала петицію щодо збереження будинку Грубера на вулиці Прорізній, 25А. Про це повідомив активіст Дмитро Перов.

Петицію підписали 6309 осіб. Кияни просять відкликати рішення про продаж цієї ділянки ТОВ “Златовлад” під будівництво офісного центру з підземним паркінгом. Серед вимог також зобов’язати власника будівлі укласти охоронний договір на пам’ятку й провести її реставрацію. 

Будинок на вул. Прорізній, 25а побудований у 1882 році. 

У 2014 році дві сусідні будівлі, також пам’ятки, які розташовані за адресою вул. Прорізна, 27 та Володимирська, 41 вже були передані згаданому товариству. У результаті за 10 років від об’єктів культурної спадщини лишились лише зовнішні (фасадні) стіни, а внутрішня дворова частина – розчищена для нового масштабного будівництва.

Покупцем земельної ділянки є ТОВ «Златовлад», яке належить  Сергію Кравченку.

За даними YouControl, Кравченко був президентом благодійної організації «Фонд Андрія Шевченка» і, за дивовижним збігом, «Фонд Андрія Шевченка» має юридичною адресою будинок №25 з літерою А по вулиці Прорізній.

До слова, відомий історик Вахтанг Кіпіані нагадав, що ця будівля важлива не лише як пам’ятка архітектури, але і як історичний обʼєкт. Тут працювали визначні діячі українського демократично-визвольного руху: Левко Лук'яненко, Михайло Горинь, Василь Овсієнко.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!