Київ

Комунальники планують привести до ладу Синє озеро в Києві

2426 0
За останні 40 років, від початку будівництва на його берегах, легендарне озеро Синє, розташоване на околиці житлового масиву Виноградар у Подільському районі, дуже сильно обміліло.
Фото: Facebook/Возний

Фото: Facebook/Возний

В цьому році комунальники планують розчищування та благоустрій озера Синє на Виноградарі. Про це повідомив Начальник у Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний.

На вимогу місцевих мешканців Управління екології включило роботи по розчищування та благоустрою озера до переліку природоохоронних заходів на 2023 рік.

За останні 40 років, від початку будівництва на його берегах, легендарне озеро Синє, розташоване на околиці житлового масиву Виноградар у Подільському районі, дуже сильно обміліло. Його площа суттєво зменшилася, з’єднувальна протока пересохла, і по суті утворилося два окремих озера, рівень води в яких постійно падає.

Після проведення наукового дослідження було встановлено, що причини обміління Синього мають природний та техногенний характер. До перших належить підвищення температури повітря (а отже зростання випаровування) та замулення джерел живлення. До причин техногенного характеру відноситься, зокрема, водопониження внаслідок будівництва житлового масиву та автомобільних доріг, які стали штучною перешкодою для підземних та поверхневих вод.

Проєктними рішеннями передбачається виконати розчищення озера на глибину 5 м для розкриття ґрунтових джерел, що спричинить додаткове наповнення, а також покращить екологічний стан озера. Крім того, планується виконати розчистку з’єднувальної протоки та об’єднати озеро в кільце для зрівнювання рівнів води та запобігання застою.

Раніше на сайті Київської міської ради з'явилася петиція, у якій кияни просять столичну владу врятувати Синє озеро в Подільському районі Києва та є єдиним у місті озером льодовикового періоду.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!