Корупційні скандали довкола львівської сім’ї Гринкевичів. Що відомо

8118 0
Раніше компанія Романа Гринкевича виграла тендери на декілька масштабних проєктів на Львівщині.
Фото: Ігор Гринкевич

Фото: Ігор Гринкевич

Нещодавно львівський підприємець Ігор Гринкевич намагався підкупити керівника слідчого управління ДБР за 500 тисяч доларів. Він намагався повернути арештоване у кримінальному провадженні майно. Tvoemisto.tv зібрало інформацію про найбільш резонансні скандали навколо сім'ї Гринкевичів та те, які масштабні проєкти отримала у підряд одна з їхніх компаній. 

Саму ТзОВ «Будівельний альянс монтажпроект», за інформацією YouControl, заснували у 2018 році. Її засновником та діючим керівником залишається син Ігоря Роман Гринкевич. Основною діяльністю є оптова торгівля текстильними товарами, а також покриття підлоги та облицювання стін, малярні роботи та скління, інші будівельні роботи. Компанія неодноразово фігурувала у кримінальних провадженнях та журналістських розслідуванннях. На Львівщині ж вона отримувала декілька масштабних підрядів, зокрема:

  • Реконструкція з добудовою школи у Черницях вартістю 115 млн гривень, замовник – управління капітального будівництва Львівської ОВА;

  • Будівництво Центру безпеки громадян у Новому Кропивнику вартістю 33 млн гривень, замовник – управління капітального будівництва Львівської ОВА. 

Ігор Гринкевич підписує угоди про співпрацю з в. о. голови Львівської облради Юрієм Холодом та головою Львівської ОВА Максимом Козицьким

Додамо, що, згідно з дослідженням «NGl», у підсумковій відомості ресурсів по будівництву Центру безпеки громадян вказали завищені у 1,5 рази ціни. 

Контракт на одяг для Міноборони 

Бюро економічної безпеки відкрило кримінальне провадження щодо за фактом незаконних схем із закупівлями одягу. Тоді компанія Ігоря Гринкевича виграла 23 тендери на постачання одягу на понад 1,5 млрд гривень. Та підприємець залучив для їхнього виконання інші підконтрольні підприємства, які не мали для цього потрібних потужностей. Як наслідок, за попередніми підрахунками, це призвело до збитків бюджету на суму 1,2 млн доларів. Окрім цього, правоохоронці виявили повне невиконання 6 контрактів. Щонайменше за 7 договорами підприємства поставили товар на склади військових частин лише у невеликій кількості, але отримали державні кошти за повне виконання зобов’язань. Також встановлено, що 8 договорів виконані із запізненням від 3 до 5 місяців.

Саме цю справу намагався «вирішити» Ігор Гринкевич з службовцем ДБР, аби повернути заарештоване майно.  

Будівництво «Широкий лан» 

Компанія сім’ї Гринкевичів також отримувала субпідряд і на будівництво полігону «Широкий лан» на Миколаївщині – за угодою ТзОВ «Будівельний альянс монтажпроект» мало виконати усі роботи за 44 млн грн та не залучати не при цьому сторонніх підрядників. Проте останньої умови компанія не дотрималась та залучила одеську компанію-прокладку, яка в свою чергу задіяла іншу компанію. Таким чином вартість проєкту знизилась на 326 тис. гривень. Отриману різницю так ніхто і не знайшов. Відтак, за результатами дослідження «Миколаївського центру журналістських розслідувань «Nikcenter», підрядник на цьому проєкті завищував його кошторисну вартість. 

Заручини у Венеції та художнє мистецтво

Нещодавно журналіст Євген Плінський оприлюднив інформацію щодо заручин Романа Гринкевича та української художниці з Харкова Софії Морозюк, яке відбулось у Венеції. За його інформацією чоловік виїхав закордон як волонтер. Також журналіст вказує, що мільйони, які сім’я Гринкевичів заробляє шляхом махінацій, Роман вкладає у свою наречену. Зокрема нещодавно у столиці відбулась виставка Морозюк «Мазня», яку скасували після резонансу. Сама ж художниця відкидає такі твердження:

«Я була Сонею Морозюк, художницею, без нього і до нього. Я малюю з 5 років, перші перемоги на міжнародних конкурсах почалися з раннього дитинства, і їх були десятки. Десятки колаборацій, сотні картин – все це було в мене і так», – вказала вона. 

Також пояснила, що усе її майно за минулий рік вона надбала сама, а її доходи у 2023 році становили близько 100 тис. доларів.     

Художниця додала, що «продовжує розбиратися» у ситуації, і якщо обвинувачення щодо нареченого підтвердяться, то вона припинить стосунки з Романом Гринкевичем. 

Нагороди та здобутки сім’ї

Зазначимо, що це лише найгучніші скандали, пов’язані з сім’єю Гринкевичів та їхніми компаніями. Попри це, голова сім’ї у грудні 2022 року отримав відзнаку від президента Зеленського за «вагомий особистий внесок у надання волонтерської допомоги та розвиток волонтерського руху». Імовірно, йдеться про «Благодійний фонд «Hope UA», серед засновників якого і дружина Ігора Світлана Гринкевич. Наразі вона працює заступницею завідувача кафедри маркетингу і логістики в НУ «Львівська політехніка», а також має наукове звання професорки. 

Нагадаємо, що експрокурора Ростислава Ільницького, який у жовтні цьогоріч відгуляв гучне весілля із експрацівницею ДБР Ростиславою Москвою, оголосили у розшук.

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!