Кредити на енергозбереження: як це успішно роблять у Львові?

3328 0
Мешканці триповерхового житлового будинку № 19 на вулиці Нечуя-Левицького, збудованого у 1907 році в історичному районі Львова «Кастелівка», активно беруть кредити на впровадження енергоефективних заходів.
фото: photofact.in.ua, www.photoclub.com.ua

фото: photofact.in.ua, www.photoclub.com.ua

Як зазначає голова ОСББ "Надія-НЛ" Надія Дзічковська, до участі у державній програмі з енергоефективності підштовхнула відсутність необхідних коштів для ремонту. У будинку, який є пам’яткою архітектури місцевого значення, мешкають здебільшого пенсіонери. Перший у області кредит за держпрограмою з енергоефективності ОСББ "Надія-НЛ" отримало у 2014 році на гідроізоляцію фундаменту парадного фасаду будинку. До рішучого кроку спонукала аварійна ситуація: труби водостічної каналізації сусіднього будинку були випущені на тротуар, а не в каналізаційний колектор, внаслідок чого провалилось тротуарне покриття, дощова вода з сусідського даху потрапляла до комор співвласників.

Читайте також: Українцям відшкодовуватимуть витрати на енергозбереження. Як це діє?

ОСББ вирішило відновити підземну частину дощоприймальної каналізації з під'єднанням водостічної труби сусіднього будинку, а також провести гідроізоляцію фундаменту. Вартість робіт складала понад 9 тис. гривень, з яких 700 грн відшкодувало комунальне підприємство, яке тримає на балансі сусідню будівлю. Як результат, кредитний договір на суму у 4 тис. гривень вдалось закрити достроково, зазначає Надія Дзічковська.

У червні 2015 року ОСББ отримало позику у розмірі 24,507 тис. гривень на заміну вікон з двокамерними енергоефективними склопакетами у парадному під'їзді та відновлення дверей фойє парадного під'їзду. Як результат, протягом п'яти років кожна квартира в середньому повинна платити по 42,50 гривень у місяць, пояснює Надія Дзічковська. Власник чотирикімнатної квартири площею 100 м2 має найбільший розмір внеску - близько 65 гривень, три трикімнатні квартири платять по 52 гривні, а три однокімнатні – від 9 до 33 гривень в залежності від площі. На другому поверсі є незаконний офіс, який має 14 м2, проте власник приміщення відмовляється брати участь у фінансуванні поточних ремонтів будинку, зазначає голова "Надія-НЛ", додаючи, що цей факт не завадить виплатити отриманий кредит раніше, ніж через 5 років.

Читайте також: Карта енергоефективності будинків Львова. Де подивитись?

ОСББ розраховує на допомогу у відшкодуванні понад 14,2 тис гривень, наголошує Надія Дзічковська. Так, орієнтовна сума компенсації згідно з державною програмою з енергоефективності – 8,162 тис. гривень (40% вартості обладнання та матеріалів). Окрім цього, АТ "Укргазбанк" та Львівська міська рада уклали угоду про співробітництво, яка передбачає отримання додаткової компенсації від ЛМР у розмірі 30% загальної суми кредиту і становитиме понад 6,122 тис. гривень. На додачу, жителі, які фінансово більш спроможні, сплачують необхідні внески на два-три місяці вперед, зазначає голова ОСББ.

Читайте також: 10 практичних порад з утеплення житла

За 6 років існування ОСББ, окрім гідроізоляції фундаменту, мешканці встановили аутентичні дерев'яні двері парадного та службового під'їзду для виходу у двір, відновили паркан між дворами будинків №№ 19 та 21, розробили проектно-кошторисну документацію для ремонтно-реставраційних робіт з термомодернізації огороджуючих конструкцій будинку, облаштували у місцях загального користування енергозберігаючі лампи, сутінковий вимикач та датчики руху та капітально відремонтували один з трьох стояків загальнобудинкової мережі водовідведення, наголошує Надія Дзічковська, додаючи, що мешканцям багатоповерхівок необхідно об’єднуватися, не зважаючи на кількість квартир та коштів. 

Джерело: EcoTown

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!