Відпочинок на морі. Умови виїзду українців за кордон у 2021

5659 0
Інформація про умови виїзду за кордон може змінюватися дуже швидко, тому перед мандрівкою слід перевіряти актуальний режим в’їзду та транзиту для громадян України у будь-якій країні світу на інтерактивній карті МЗС.
фото: AP/Emilio Espejel

фото: AP/Emilio Espejel

З наближенням відпустки у людей виникає питання, куди поїхати на відпочинок та як обрати курорт, який дасть можливість добре провести час і отримати безліч позитивних емоцій. Більше того, важливо знати, які країни можна відвідувати цього року, адже через коронавірус у світі досі багато обмежень щодо перетину кордонів різних країн. Tvoemisto.tv зробило підбірку туристичних країн, де можна відпочити на морі з умовами в'їзду й правилами перебування у кожній з них. 

Куди можна поїхати за кордон та за яких умов

Болгарія

Болгарія відкрила кордони для туристів із 1 травня. Міністерство охорони здоров’я нещодавно знову оновило рішення, таким чином з 1 червня по 31 липня дозволили в’їжджати громадянам України, однак за певних умов.

Так, на територію Болгарії дозволили в’їзд тим, хто має ОДИН із документів:

  • сертифікат вакцинації про завершення програми вакцинації від Covid-19;
  • довідка, що показує негативний результат тесту на Covid-19 методом ПЛР, який має бути зроблений за 72 години до перетину кордону, або негативний результат швидкого антигенного тесту, проведеного за 48 годин до в’їзду в країну;
  • документ, що показує позитивний результат тестування на Covid-19 методом ПЛР або швидкого антигенного тесту для осіб, які перехворіли на Covid-19 у період від 15 до 180 днів від зазначеної в документі дати проведення дослідження;

 

Важливо, що в документах мають бути вказані особисті дані громадянина України, відомості про лабораторію, що провела дослідження (найменування закладу, адреса та контактні дані), дата тестування, прописаний латиницею метод (PCR або RAT) та негативний результат.

Дітям до 5 років дозволили в’їжджати на територію Болгарії без вищезазначених документів. Людям, які виконують транзит територією Болгарії та можуть гарантувати негайний виїзд, непотрібні документи про щеплення, негативний ПЛР-тест або позитивний тест на антитіла.

Греція

Уряд Греції дозволив в’їзд мандрівникам із третіх країн з туристичною метою, в тому числі для громадян України. Для в’їзду в Грецію всі туристи, незалежно від країни походження, повинні:

  • заповнити так звану PLF-форму.
  • надати документ, що підтверджує проходження повного курсу вакцинації не менше, ніж за 14 днів до поїздки, або негативний ПЛР-тест, зроблений за 72 години до в'їзду, або сертифікат про перенесену хворобу, або позитивний діагноз за допомогою ПЛР-тесту, зроблений від двох до дев’яти місяців від дати хвороби.

Грузія

Українців пускають до Грузії з негативним ПЛР-тестом, зробленим не пізніше, ніж за 72 години до прильоту. Але це не єдина умова. За добу-дві до поїздки потрібно заповнити електронну реєстраційну форму, вказавши адресу свого місцеперебування у Грузії. Після цього на вашу електронну адресу майже миттєво прийде реєстраційний номер. Про нього питає авіаперевізник, і без цього номера вас не пустять на борт.

Читайте також: Єгипет безкоштовно лікуватиме українців, якщо вони захворіють на Сovid-19

У самій Грузії на третій день перебування, тобто між 48 і 72 годинами, потрібно зробити своїм коштом ще один тест. Його перевірятимуть при виїзді з країни на прикордонному контролі. А якщо тесту нема – випишуть штраф. Зробити тести в Батумі – не проблема. Найоптимальніша ціна – 78 ларі – у Clinic Health, що на розі вулиць Зубалашвілі й Луки Асатіані в Батумі (центральна частина). Якщо готові доплатити ще 7 ларі, вам навіть не доведеться нікуди ходити. Лаборант приїде сам, відбере проби, а на наступний день привезе вам результати тестів.

Із 22 червня у Грузії скасували масковий режим на вулицях. У приміщеннях далі треба носити маски. Залишається й комендантська година – з 23:00 по 4:00 ранку.

Єгипет

Із ПЛР-тестом можна полетіти на відпочинок до Єгипту. Він – обов’язковий і має бути зроблений не більше, ніж за 72 години до поїздки. Дітям до 6 років такий тест не потрібен. Туристам, які прибувають до аеропортів курортних міст Хургада, Шарм ель-Шейх, Марса-Алам і не мають при собі довідки з негативним результатом ПЛР-тесту, дозволять здати його безпосередньо після прибуття. Його вартість тоді становитиме 30 доларів.

Влада Єгипту також дозволила туристам в’їзд в країну за наявності сертифікації про повну вакцинацію без ПЛР-тесту на коронавірус. Вакцина має бути схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я та управлінням з лікарських засобів Єгипту. Сертифікати повинні містити QR-код і печатку офіційного органу, жодні виправлення, помилки або дописки не допускаються.

Читайте також: ВООЗ прогнозує, що світ може охопити нова хвиля Сovid-19 через штам Delta

Дозвіл на в'їзд стосується лише туристів з країн, які «не охоплені мутованими штамами коронавірусу». Якщо пасажир прибуває з однієї з країн, де зафіксовані мутації (серед них Бангладеш, Індія, Пакистан, Бутан, М’янма, Непал, В’єтнам, Шрі-Ланка, Бразилія і деякі інші країни Латинської Америки), то навіть за наявності сертифікату про вакцинацію турист зобов’язаний зробити в аеропорту молекулярний експрес-тест на коронавірус.

Кіпр

Із 1 квітня цього року Кіпр також відкрив свої кордони для всіх відвідувачів з України. Туристи, у тому числі українці, зможуть в’їжджати до Кіпру без обов'язкової самоізоляції чи тесту на коронавірус, якщо вони повністю вакцинувалися від Covid-19 схваленими в ЄС препаратами (AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson) або «Спутником V». 

Читайте також: Подорожуючі з країн, де вирує «Дельта», будуть здавати тести на кордоні

Якщо ж ще не вдалося повністю вакцинуватися будь-яким із перелічених вище препаратів, ви все одно можете потрапити на Кіпр за умови негативного ПЛР-тесту, зданого не пізніше, ніж за 72 години до вильоту. ПЛР-тест також потрібен дітям. По прибуттю потрібно буде здати тест повторно.

Туреччина

Громадяни України, які подорожують до Туреччини, повинні будуть перед поїздкою показати один з чотирьох документів на вибір, аби потрапити до країни. Для відвідання Туреччини українцям потрібно мати ОДИН із наступних документів на вибір:

  • документ про вакцинацію від Covid-19, зроблений не раніше, ніж за 14 днів до приїзду в країну.
  • документ, який засвідчує, що особа перехворіла на Covid-19 протягом останніх шести місяців.
  • негативний ПЛР-тест на коронавірус, зроблений не пізніше, ніж за 72 години до приїзду.
  • експрес-тест на визначення антигену SARS-CoV-2, зроблений не пізніше, ніж за 48 годин до приїзду.

 

Транзитні пасажири звільняються від цих зобов'язань. Деякий час до цього Туреччина скасувала вимогу мати негативний результат ПЛР-тесту на коронавірус для в'їзду для громадян України. 

Хорватія

Для перетину кордону Хорватії українцям потрібен ПЛР-тест, зроблений не пізніше, ніж за 72 години до перетину кордону. Для в’їзду до Хорватії також можна надати тест на антиген, але він має бути зроблений за 48 годин. 

Чорногорія і Албанія

Без обмежень можна їхати до Албаніх та Чорногорії, навіть ПЛР-тесту здавати не потрібно.

Додамо, що з Євросоюз ще не відкрив кордони для в'їзду з туристичною метою, однак у травні погодив загальні правила в'їзду. Основне – це загальна епідемічна ситуація і вакцинація препаратами, затвердженими в ЄС чи ВООЗ, що має підтвердити відповідний документ. Приміром, українці,  яких щепили двома дозами вакцини від Covid-19, за потреби можуть отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Таке свідоцтво можна отримати тільки в паперовій формі одразу після щеплення другою дозою вакцини або в будь-якому медичному закладі, підключеному до електронної системи охорони здоров'я, зокрема в сімейного лікаря, для того, аби за потреби показати при перетині державного кордону. 

Україна зараз використовує три протикоронавірусні вакцини: Comirnaty від Pfizer-BioNTech, AstraZeneca різних виробників та CoronaVac від Sinovac Biotech. Усі вони отримали дозвіл Всесвітньої організації охорони здоров’я на екстрене використання. 

Також із початком вакцинації у світі заговорили про так звані Covid-паспорти. Tvoemisto.tv з'ясовувало, що це таке і як може вплинути на можливість пересуватись Європою і світом. Детальніше про це читайте у матеріалі. Окрім цього, Україна бере участь у двох робочих групах щодо запровадження Covid-сертифікатів – від Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) та від Європейського союзу (ЄС). Влада буде готова запустити документи з 1 липня.

Інформація про умови перетину кордонів може змінюватися дуже швидко, тому слід перевіряти актуальний режим в’їзду та транзиту для громадян України у будь-якій країні світу на інтерактивній карті.

Ольга Коваль

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!