Куди поїхати на вихідні зі Львова: історичне селище Поморяни

9884 0
Мальовниче селище Поморяни розташовано майже за сто кілометрів від Львова. Саме тут розташований Поморянський замок, який вважається одним із восьми найвизначніших місць на Львівщині. Тут полюбляв зупинятися король Ян ІІІ Собєський, а у місцевому костелі збереглися розписи художника Федора Бедрицького. Цими вихідними Tvoemisto.tv пропонує відвідати невеличке селище, де розташувалися ці та інші архітектурні пам’ятки.
фото: vgolos.com.ua

фото: vgolos.com.ua

Де розташовується?

Поморяни - містечко (селище міського типу) Золочівського району Львівської області, розташоване в неглибокій долині річки Золота Липа, що витікає з невеликого узгір'я Вороняк. У давнину річка, починаючи від села Коропець до міста Бережани, була одним великим ставом і виглядала, наче море, тому поселення, що виросло над ним, отримало назву Поморяни.

Є ще одне пояснення назви Поморяни: у давнину поселення навістив "помор", від якого померло багато людей. Доступ до Поморян був дуже важкий: води, стави, мочари і великі ліси давали запоруку спокійнішого життя. Околиці Поморян не надавалися для воєнних дій, проте були придатні для господарства.

Що подивитися?

Поморянський замок — унікальна пам'ятка оборонної архітектури XVI-XVII ст.

Будівля замку була збудована у вигляді прямокутної двоповерхової споруди з кутовими вежами і внутрішнім подвір'ям. Завдяки ровам з водою, що оточують мури з трьох сторін, фортеця не раз витримувала затяжні облоги турків і татар.

Причину особливої прихильності короля Яна Собєського до Поморянського замку та його околиць оповідає така легенда: під час полювання у розташованій неподалік Краснопущі власник Поморян Ян Собєський заблукав і потрапив у печеру до пустельника. Монах запропонував гостеві ложе, а сам ліг на землю. Уночі ченцеві наснився  сон, що на голові Яна Собєського сяє корона. Прокинувшись, він промовив своє пророцтво: «Ти будеш королем». Два тижні опісля відбулись вибори та Ян сів на трон. Чернець же на тій землі побудував монастир.

За радянської влади замок належав спершу райкому компартії, згодом приміщення віддали під профтехучилище. Легенда про те, що граф, утікаючи, заховав у мурах замку багато золота, зашкодила будівлі: після війни тричі горіла, як вважають поморянці, не випадково. Нині від старого замку збереглись два двоповерхових корпуси і кругла кутова вежа. У південному корпусі з боку подвір'я є відкрита галерея.

Ще одна пам’ятка Поморян - Костел та неоготична Ратуша. На Костелі є табличка «Пам’ятка архітектури». Орган, який нині знаходиться у Домініканському соборі у Львові і є чи не найдавнішим в Україні, був перевезений до Львова саме з цього костелу. Над входом до Костелу також можна побачити унікальну ліпнину гербу роду Собєських та втрачені вітражі.

Костел та Ратушу сполучає собою площа Ринок. Сама площа Ринок, була колись місцем розташування яток, центром перехресної торгівлі та активного життя великого містечка.

У селищі також розташована дерев'яна церква Собору Богородиці з 1690р. Вона знаходиться на горбку за новішою мурованою церквою неподалік центру селища. Стара церквиця була замала для Поморян, що зростали, тож у 1690 р. стареньку замінили більшою, нині існуючою церквою. Теж дерев'яною - з тесаного дуба без використання жодного цвяха. За місцевою легендою, її звели козаки з загонів Максима Кривоноса і полковника Морозенка, коли йшли в 1648 р. походом на Львів. Одна з місцевих ікон (з 1658 р.) вважається в народі чудотворною. Стіни церкви мають легкий нахил досередини. Дзвіниця розташована на південь від храму. ЇЇ верхній ярус має арочні голосники по периметру.

Чим дістатися?

Найближча залізнична станція до Поморян – Зборів. Відстань між селищем та станцією становить 19 км, її можна подолати автобусом чи таксі. З головного львівського вокзалу до Зборова курсують прямі електрички (їхати приблизно 2 години).

За матеріалами: pomoriany.at.ua, karpaty.info, castles.com.ua.

Підготувала Наталія Усатенко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!