Куди поїхати на вихідні зі Львова: у Розлуч до витоків Дністра

13758 0
Tvoemisto.tv пропонує подорожити мандрівки Львівщиною. Наступна зупинка на цей вікенд – село Розлуч. Тут ви зможете відчути справжню могутність природи, а також відвідати пам’ятки архітектури, яким більше ста років.
фото: tsn.ua

фото: tsn.ua

Розташування

Село, що займає площу трохи більше 2 км2, знаходиться у Турківському районі Львівської області (120 км від Львова) на висоті 590 м над рівнем моря. Свої володіння розкинуло у мальовничій долині річки Розлучанки, біля витоку другої найбільшої річки України – Дністра. Довкола відкривається вид на вічнозелені гори Чонтеївка, Розлуч (933), Мохначка, Манчів, Брещал.

фото: monolittour.lviv.ua

Трохи історії

Сло Розлуч має за плечима півтисячну історію, перша згадка – у 1511 році. Однак тоді воно ще називалося Борисова Воля, згодом було перейменовано в Ровінь, а теперішня назва з’явилася у другій половині ХVIст. Туристи почали з’їжджатися туди ще на початку минулого століття, після прокладання залізниці. У довоєнні часи тут з’явилися гірська база військово-спортивного табору, юнацький табір, 50-метровий лижний трамплін (на той час – другий за розміром у Європі), басейн з мінеральною водою, побудовано приватні вілли, деякі з яких збереглися до нашого часу. Курорт міг прийняти одночасно від 2 до 2,5 тис. туристів. Проте в період війни усе було зруйновано. Нині село відновлює свою рекреаційну привабливість, бо тут справді є на що подивитися.

Що подивитися

Дві дерев’яні пам’ятки архітектури. Перша - костел св. Франциска Борджія (1901), він є унікальним прикладом одновежевих дерев'яних храмів німецьких колоністів в стилі неоґотики в Україні. Однак будьте обережні, бо будівля закинута і знаходиться в аварійному стані.

фото: andy-travelua.livejournal.com

Друга – діючий храм Різдва Пресвятої Богородиці (1876 р.), поруч з яким знаходиться дзвінниця.

фото: tsn.ua

Штучне озеро. Тут ви зможете покупати у чистій протічній воді і насолодитися красою навколишньої природи. А далі відправитися у гірській маршрут до до витоків Дністра, однієї з найбільших українських річок.

фото: tsn.ua

Джерела мінеральних вод. У Розлучі знаходяться витоки вод «Cодова», «Нафтуся» та «Залізна». Аби дістатися до останніх двох, потрібно буде піднятися на кількасот метрів, а от перше знайти буде не важко – на початку села.

Ландшафтний заказник «Розлуч». Знаходитья він у північній частині села, головна мета – зберегти насадження ялиці білої.  Тут ви зможете прогулятися, подихати свіжим повітрям, а також посмакувати лісовими ягодами.

Як дістатися

Доїхати можна залізницею – електричкою Львів-Сянки, або ж маршруткою Львів-Турка. Координати: 49°14′09″ пн. ш. 22°58′41″ сх. д. Тут ви зможете зупинитися у готелі або туристичній базі, де часто відбуваються різноманітні етнопрограми.

За матеріалами https://uk.wikipedia.org, http://www.karpaty.info/, http://rozluch.com.ua/.

Підготувала Інна Боровець

Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки міжнародного медіа-проекту MyMedia

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!